Karsten Bjørge foran noen av motivene fra hans utstilling. Foto: Hannah Solberg-Wåtland.

En galleridriver og en kunstner forteller om livet under pandemien

Elin Eldnes driver Galleri S9 på Grunerløkka hvor kunstner Karsten Bjørge for tiden utstiller sin kunst.
Torsdag, 11 november, 2021 - 08:48

Galleri S9 ligger i en trivelig bakgate midt på Grünerløkka. Galleriet driftes av grafisk designer Elin Eldnes og mannen hennes Geir Eldnes. Sammen åpnet de galleriet i 2009, men i 2020 gjorde pandemien at de måtte stenge. 

– Vi hadde en utstilling 7. november 2020, og det var vår siste utstilling før vi måtte stenge, forteller Eldnes.

Det gikk nesten et helt år før de kunne åpne for flere utstillinger.


Galleri S9 på Grünerløkka. Foto: Hannah Solberg-Wåtland.

– Den 15. august 2021 kunne vi endelig åpne vår første utstilling etter pandemien, legger hun til.

Under pandemien var Oslo en nedstengt by, og gallerivirksomheter var intet unntak. Alle de planlagte utstillingene på Galleri S9 måtte forskyves på ubestemt tid. 

– Heldigvis har vi fått med oss kunstnerne videre, og alle de planlagte utstillingene er nå i gang igjen, forteller Eldnes.

Da pandemien traff Norge innførte staten krisepakker for mange virksomheter, men de fleste gallerier ble dessverre stående med ingenting. For mange gallerier førte dette til nedleggelse, men Galleri S9 overlevde.

– Jeg tror en stor grunn til at vi overlevde er at vi eier lokalene selv, sier hun. 

Selv om det gikk fint med galleriet, medførte nedstengingen at Eldnes og mannen måtte flytte på hybel og leie ut leiligheten sin. Eldnes er bare glad for at de slapp å stenge ned Galleri S9. 

– Siden det kun er meg og mannen min som jobber her, slapp vi å permittere ansatte slik mange andre gallerier måtte, forteller hun.

For tiden utstiller de kunsten til kunstneren Karsten Bjørge. Han er 67 år gammel, og ble utdannet grafisk designer ved Westerdahls i 1987. Utstillingen hans består av morsomme og uttrykksfulle tusjtegninger inspirert av situasjoner fra dagliglivet. Hele Galleri S9 er for tiden fylt av titalls slike tegninger. Bjørge har jobbet med utstillingen over de siste to årene.

– Egentlig skulle utstillingen fremstilles ifjor, men det ble utsatt, forteller Bjørge.

Bjørge er pensjonist, og derfor har ikke han som kunstner blitt hardt rammet. Likevel synes han at å leve under en pandemi har vært svært kjedelig.

– Jeg har ikke kunnet besøkt cafeer, biblioteker, treningssenter eller gjort andre ting en typisk pensjonist gjør, forteller Bjørge med et smil om munnen.

Bjørge har brukt den kjedelige tiden på å fokusere på kunsten sin, og det har det kommet mye godt av. For Eldnes er det en glede å kunne stille ut kunsten hans og endelig drive galleriet sitt som før pandemien.