Leder i DNT Ung Josephine Kjelsrud vil legge til rette for mer bærekraft i friluftslivet. Foto: Kristoffer Søvik

Grønt er det nye svart

Ingen kjøper mer sportsutstyr enn nordmenn. Som motsvar arrangeres Grønn Fredag, friluftsmiljøets vri på Black Friday.
Lørdag, 27 november, 2021 - 01:10

Fredag arrangerte DNT Ung sin årlige Grønn Fredag. Her kan turklær og turutstyr kjøpes, byttes, selges og gis bort. Arrangementet er nasjonalt og arrangeres i flere kommuner landet rundt.

– Man kan få utrolig fine turer med brukt utstyr. Først og fremst vil vi gjøre folk bevisste på at man ikke trenger det nyeste og dyreste. Mange har en forestilling om at man trenger det for å få de kuleste insta-bildene, sier leder i DNT Ung Oslo, Josephine Kjelsrud.

DNT Ung vil legge fokus på opplevelsene og ikke utstyret, og inkluderer dette som en av sine tidligere lanserte “miljøvettregler”. De skal hjelpe friluftsmennesker til å belaste miljøet mindre, blant annet ved å bruke klær og utstyr lengre.


Miljøvettreglene spiller en stor rolle på Grønn Fredag. Foto: Kristoffer Søvik

– Lockdown fikk oss ut

Kjelsrud forteller at pandemien motiverte flere til å bruke naturen. Tall fra Virke viser at også forbruket av sportutstyr gikk opp i takt med interressen. To av de besøkende sier de kan kjenne seg igjen.

– Det har blitt flere turer siden korona. Lockdown fikk oss ut, også har jeg en venninne som har lokket meg ut på forskjellig, sier Vilbjørg Meyer

– Jeg er glad i å gå tur, og det har blitt mer av det det siste året, selv om det har blitt litt mindre nå, innrømmer Hanne Andersen


Hanne Andersen og Vilbjørg Meyer synes Grønn Fredag er et bra alternativ til Black Friday. Foto: Kristoffer Søvik

Motsvar til Black Friday

Arrangementet har blitt gjennomført siste fredagen i november, altså samme dag som Black Friday, siden 2016. DNT Ung beskriver det selv som et motsvar på høytiden, da Norge er landet hvor det selges mest sportsutstyr per innbygger. Andersen og Meyer sier arrangementet er et bra alternativ til Black Friday.

– Jeg har ikke vært på noen andre Black Friday-arrangement idag, jeg orker ikke alle folkene, sier Meyer