Helgens forestillinger om Harry Påtter (med Å) ble verken spilt i en gymsal eller i skoletiden. Likevel var forestillingen den samme som landets skoleelever får se gjennom Den kulturelle skolesekken. Foto: Ida Nedal Kværnstuen.

Harry Påtter for alle

Madam Pysj reiser rundt på skoler i hele landet med forestillingen om Harry Påtter, men i helgen spilte de på Sentralen, og da fikk alle se.
Mandag, 29 november, 2021 - 17:18

Lørdag og søndag fikk Osloborgerne en gylden mulighet til å se Madam Pysj-forestillingen Harry Påtter (med Å) på kulturhuset Sentralen.

Forestillingen, som til vanlig turnerer i regi av Den kulturelle skolesekken, er en parodi på den originale Harry Potter-historien. Teaterkompaniet, Madam Pysj, reiser vanligvis rundt til barne- og ungdomskoler, der de spiller for elever i skoletiden. På Sentralen derimot, fikk både voksne og barn muligheten til å se.

Teater til inspirasjon

I originalfortellingen begynner den unge trollmannen Harry Potter på skole for å lære seg trolldom, mens i Madam Pysjs omlag 45 minutter lange parodi, skal elevene ved Galtvort-akademiet lære seg gode gamledagse tryllekunster. Alt fra buktaling til korttriks. 

Skuespillerne fra Madam Pysj forteller at de har fått mye god respons under turneen. Til sammen har de i år turnert i snart sju uker.

– Vi skal ut på femte uka i morgen. Vi hadde også planlagt en del forestillinger tidligere i år, men mange av de har blitt avlyst på grunn av koronapandemien. Vi rakk bare to uker i januar, før det ble stopp, forteller turnéleder Daniel Frikstad. 


Thomas Stene-Johansen håper forestillingen bidrar til at barn tar med seg teater som kunstform inn i voksenlivet. Foto: Ida Nedal Kværnstuen

Frikstad er også en del av skuespillerensemblet i forestillingen. Han spiller blant annet rollen Albus Kanelsnurr. Navnet er et ordspill på originalkarakteren Albus Humlesnurr.

Hovedrolleinnhaver Thomas Stene-Johansen spiller Harry Påtter. Han mener at forestillingen kanskje ikke er så pedagogisk som det barna i skolen ofte er vant til, men understreker at de ønsker å fokusere mer på å fronte teater som kunstform. 

– Jeg tenker at publikum lærer nok ikke så mye av denne forestillingen, men jeg håper de ser at teater kan være like gøy som mobil og TV. Vi lever i en verden som blir mer og mer digital, men denne forestillingen har et analogt underholdende uttrykk, som vi håper kan inspirere den yngre garde, sier Stene-Johansen. Han legger til at det ikke er første gang de lager forestillinger med dette konseptet. Tidligere har Madam Pysj nemlig spilt Star Wårs (med Å), Billy Elliåt (med Å), og snart også Påkemon (med Å). 

 

– Kjempegøy

En av de som tok turen for å se forestillingen, var Inger Hjelm. Hun hadde med seg mannen Øystein, og de to barna Amalie og Sondre. Hjelm forteller at hun er positivt overrasket over forestillingen. 

–  Det var jo kjempegøy. Utrolig morsomt, sier hun. 

Familien forteller at de er godt kjent med forfatter J.K. Rowlings Harry Potter-univers fra før. Sondre, som går i sjette klasse, har lest den første boka. Andreklassingen Amalie har sett den første filmen, men vil bli litt eldre før hun ser resten av dem. 


Familien Hjelm koste seg med forestillingen. F.v. Øystein, Sondre, Amalie og Inger Hjelm. Foto: Ida Nedal Kværnstuen

De to skolebarna er vant til at det blir spilt teater på skolen deres, og kjenner igjen formatet med skuespillere tett på publikum. 

–  Det er morsomt, for det er ikke et helt vanlig teater med mange i salen, forteller Sondre, som søndag ettermiddag var en av rundt 40 tilskuere. 

Teamet bak Harry Påtter (med Å) er klare på at forestillingen er laget like mye for de som ikke kjenner til Harry Potter-universet fra før. Skuespiller Jon Vegard Hovland mener at publikum ikke trenger å ha et forhold til Harry Potter, for å kunne ha glede av forestillingen til Madam Pysj. 

–  De fleste som ser forestillingen har jo kjennskap til Harry Potter, men vi møter faktisk noen barn som ikke har hørt om Harry Potter også. Det som er så bra er at man kan se på Harry Påtter (med Å) som en parodi, men også som en helt egen historie med en helt egen retning, sier Hovland. 

Tilpasser forestillingen

Når Madam Pysj reiser rundt som en del av Den kulturelle skolesekken, veksler de mellom å spille for barne- og ungdomskoler. De tilpasser forestillingen etter målgruppen. 

– Vi spiller røffere for ungdomskoleelevene enn det vi gjør for barneskoleelevene. Det er jo en veldig barnslig forestilling, og på barneskolene gjør vi den kanskje enda mer barnslig, forteller hovedrolleinnhaver Stene-Johansen. 

Da de i helgen entret Sentralen, var forestillingen den samme som de spiller på turné. 

–  Det er dette oppsettet vi har med oss inn i gymsalene på skolene, så forestillingen er ikke justert for å kunne spilles utenfor skoletiden. Publikum her får se det samme som skolebarna, sier turnéleder Frikstad. 

 

Emneord: