Nora Lyngmo tenner fakler på OD-dagen. Foto: Regine Lund Kristensen

– Heldigvis er folk ekstra gavmilde i år

Årets OD-aksjon gikk over all forventning. Både de som stilte med jobber og de som skolerer elever er fornøyde.
Mandag, 8 november, 2021 - 13:20

Nora Lyngmo sitter i hovedkomitéen for Operasjon Dagsverk. Hovedkomitéen består av 11 frivillige 18-19-åringer som jobber dag inn og dag ut på et kontor på Tøyen som er dekt med plakater, bannere, pynt, bilder av tidligere OD-ledere, memes og bøker. 

Lyngmo har sittet i distriktskomitéen i Salten i Nordland siden 2018, i år følger hun opp distriktskomitéen i Vestfold og Telemark. 


Nora Lyngmo viser frem Frivillighetshuset der mange frivillige organisasjoner holder til, blant annet aksjonen Operasjon Dagsverk. Foto: Regine Lund Kristensen

– Å følge opp distriktene betyr egentlig bare at jeg bistår med all hjelpen de skulle trenge, reiser ned dit for seminarer og møter og holder foredrag, sier Lyngmo. 


Det ble holdt apeller før fakkeltoget begynte, alle som skulle delta var i godt humør. Foto: Regine Lund Kristensen

Lyngmo synes det er gøy å se forskjellen på OD-dagen rundt i de ulike distriktene.

– Nå har jo jeg bare vært hjemme og her i Oslo på OD-dagen, men alt som skjer her i Oslo før og under OD-dagen er mye større enn det er oppe i Salten. Her er det fakkeltog, konsert og generelt mer engasjement rundt selve dagen! smiler Lyngmo. 

Lyngmo påpeker at det er mye kult som skjer rundt i de ulike distriktene også. 


Årets aksjon var “Du er innafor”.  I år går pengene fra Operasjon Dagsverk til KFUK-KFUM Global sine prosjekter. Foto: Regine Lund Kristensen

Pandemi gjorde det vanskelig

– I fjor kunne ikke dagen og alle ukene i forveien med seminarer og sånn gjennomføres på vanlig måte, forteller Lyngmo.

Lyngmo sier det var vanskelig å holdet motet oppe. Skoler ønsket ikke å delta på OD-dagen og det var vanskelig å få samlet og skolert tillitsvalgte i de ulike komitéene. Det gjorde 2020 til et litt trått OD-år.  


Fakkeltoget vekte stor oppsikt i Oslos gater. Det startet på Youngstorget, gikk mot Karl Johan og Stortinger og ble avsluttet igjen på Youngstorget. Foto: Regine Lund Kristensen

– Heldigvis er folk ekstra gavmilde i år, kanskje for å gjøre opp for i fjor. Vi kjenner skikkelig på engasjementet som alle ungdommene har, det var også utlyst sykt mange jobber på nettsiden vår, så det er veldig gøy, sier Lyngmo. 

Nora Lyngmo sier hun er veldig takknemlig for alle som vil bidra og har lyst til å hjelpe til.

Utrolig imponert over hva ungdommene leverte

En populær arbeidsplass i år var i KFUK-KFUM. Totalt i KFUK-KFUM-bevegelsen jobbet det cirka 40 elever. Ledergruppen til KFUK-KFUM ble besatt med to ungdommer per stilling.


Ledergruppen med 14 ungdommer med tilsyn av den vanlige ledergruppen. Foto: Thea Solstad

– De fikk ulike caser og jobbet seg frem mot et ledergruppemøte hvor de diskuterte hvordan de kunne snu underskudd på enkelte prosjekter til overskudd, dilemmaer i forholf til varslinger, lagde innhold til sosiale medier og jobbet med medlemsvekst, sier Thea Solstad som er Marked og kommunikasjonssjef / Assisterende Generalsekretær i Norges KFUK-KFUM.

Ledergruppen utgjorde 14 stykker på OD-dagen. 

– Vi som jobber i ledergruppen til daglig var utrolig imponert over hva ungdommene leverte denne dagen. Det var veldig kult å se at de på morgenen ikke ante hva de skulle til at de på slutten av dagen kunne gi så gode råd, sier Solstad.