Flere var innom og testet seg på Oslo S. FOTO: Amanda P. Giske
Oslo

Mener vi kunne unngått mutert virus

For to måneder siden advarte Gunnveig Grødeland om muteringer av Koronaviruset i Afrika.
Mandag, 29 november, 2021 - 19:54

Det nye muterte viruset Omikron er ifølge FHI sannsynligvis allerede i Norge. Et virus som ifølge WHO er klassifisert som “variant of concern” og ble oppdaget i Sør-Afrika den 24. november. Allerede den 5. oktober skrev NRK en artikkel om hvordan vi beskytter oss selv ved å sende den tredje vaksinedosen til Afrika, ifølge forskeren Gunnveig Grødeland. Journalen tok kontakt med Grødeland nesten to måneder etter advarselen hennes som i dag har blitt en virkelighet. 

— Vi ser det vi har sett lenge, at nye varianter vil oppstå når det er lite vaksinedekning. Spesielt når viruset sirkulerer steder der det treffer personer med svekket imunresponser etter andre sykdommer, sier Grødeland om situasjonen i Sør-Afrika. 

Gunnveig Grødeland er immunolog ved UiO og forsker ved avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin. 


Gunnveig Grødeland. Foto: Oslo Universitetssykehus

Grødeland forteller at imunforsvaret klarer å hindre det meste av sykdommen, men ikke fjerne viruset helt fra kroppen. Dette fører til flere runder med sykdom og da mange kopier av viruset. Ifølge Our World Data er 24,1 prosent vaksinerte i Sør Afrika, som er en drastisk forskjell fra Norge som ligger på 71 prosent. 

 

Deltok i debatten

I debatten på NRK i oktober omtalte hun saken slik: 

— Jo flere doser du har til å bruke i Afrika, jo mer vil du redusere sannsynligheten for at det oppstår mutasjoner som kan komme tilbake til oss. I tillegg får man en mer etisk og rettferdig fordeling av vaksiner.  Den 15. november varslet Stortinget om at alle voksne skulle bli tilbudt en tredje vaksinedose til neste år.

Norge har nå innført tiltak for å hindre spredningen av omikronvarianten. Disse tiltakene er forlenget isolasjonstid som nå er 7 dager, og karanteneteid som nå ligger på 10 dager. 

— Jeg regner med at denne varianten kan overta i Europa, sier Grødeland om utviklingen av Omikron.

Hun legger til at hun håper at vaksinen fortsatt kan gi beskyttelse, som vi har sett at den gjør mot andre virusmutasjoner. 

 

Flere mener det samme

UNICEF er også skeptisk til vaksinefordelingen.

—Nå har vi satt like mange doser mot covid-19 som det finnes mennesker i verden (7,7 milliarder). Det paradoksale her er at kun 5 % av befolkningen i lavinntektsland er vaksinerte. Afrika er særlig hardt rammet, sier generalsekretær for UNICEF Camilla Viken til Journalen. 


Viken er generalsekretær i UNICEF. Foto: Carl J. Asquini

Viken fortsetter med at den nye mutasjonen dessverre er en varslet og fatal konsekvens av den skjeve vaksinefordelingen. 

— Først når alle har fått vaksinen er alle trygge, og vi kan få slutt på pandemien.