Julebrus har blitt en del av norsk tradisjon

Julebrus i butikkene har blitt et symbol på at julen nærmer seg. Julebrus har blitt en tradisjon i Norge.
Tirsdag, 30 november, 2021 - 11:43

Butikkhyller fulle med julebrus, har blitt starten på julesesongen. Leskedrikken som bare er tilgjengelig til jul, skiller den norske jula fra andre land.

Ringnes som er en av de største julebrus-produsentene i Norge, har sett en jevnlig økning av julebrussalg de siste årene. Pressekontakt for Ringnes Nicolay Bruusgaard, forteller at julebrus står for 25 prosent av all brus under sesongen. 

— Vi har hatt jevn stigning på salg av julebrus de siste 10 årene. Det er utrolig at 25 prosent av all brus under sesongen er julebrus, sier Bruusgaard.

 

Juletradisjon

De ulike julebrusene Ringnes har, er populære forskjellige steder i Norge. Bruusgaard sier dette handler om tradisjon, under juletider ønsker man de samme smakene. 

— Man vi gjerne ha den samme julebrusen som man hadde da man var liten, forteller Bruusgaard. 

Jula er en høytid for tradisjoner og familie, dette påvirker designet til julebrusetiketten. 

— Ofte vil folk ha nytt design på brusetikketene, men dette gjelder ikke julebrus. Her skal det være den samme gamle etiketten som alltid har vært, sier Bruusgaard. 

Butikksjefen på Kiwi Solli plass, Henrik Flaten, forteller at julebrussalget er ganske stabilt hele sesongen. Han ser at det er populært når julebrus kommer til butikkene. 

— Julebrussalget er ganske jevnt hele tiden, litt ekstra speislet uka før juleaften, sier Flaten. 

 

Forventer oppgang av sukkerfri julebrus 

Bruusgaard forventer en økning fra i fjor, i slag av sukkerfri julebrus. Rignes har lagt merke til at sukkerfri brus er stadig mer populært. 

— I Ringnes er snart 90 prosent av all brusen vår sukkerfri. Og generelt er det stor økning av sukkerfri brus i Norge, sier Bruusgaard. 

 

Julebrusen med sukker er mest populær

Selv om det er en stadig økning av den sukkerfrie julebrusen, er det fortsatt den orginale julebrusen som er størst. Den sukkerholdige julebrusen har fortsatt høyest omsetning. 

— Den sukkerholdige julebrusen står sterkere i Norge, i forhold til andre sukkerholdige brus.