Julestemningen har tatt over Oslos gater. Foto: Jessica Rahimi

Julaftens arbeidere

For mange assosieres julaften med familiesamlinger og tradisjoner. Andre tilbringer julaften på jobb.
Tirsdag, 30 november, 2021 - 17:39


Julelysene i Karl Johans gate ble hengt opp i oktober. Foto: Jessica Rahimi

Julenissen er ikke den eneste som jobber julaften. Nå har den første snøen lagt seg i Oslo, og med den bringes også julen inn. Journalen har fått høre med Mizuho Kashiwa (23) og Marie Prydz (23) om hva de føler om å jobbe julaften.

Forsinket hjemkomst  

Mange av de som jobber i julen er helsepersonell. Kashiwa er medisinstudent i Danmark, og jobber ved Odense Universitetshospital. I år får hun en forsinket hjemkomst til familien i Oslo. Selv om hun forteller at det ikke er noe nytt for helsevesenet å jobbe røde dager, vil hun helst unngå det om det er mulig. 

- Men helsevesentet er nødt til å være beredt på akutte situasjoner, uansett tid og dag, sier hun. 


Kashiwa er pålagt å jobbe julaften. Foto: Aina Kashiwa

Kashiwa finner også trøst i at det er flere som skal jobbe og håper at det å jobbe nå vil gjøre at hun setter mer pris på fri andre røde dager. 

- For oss handler det mer om sammenkomst og å spise god mat, forteller hun.

Derfor vil familien kunne gjøre opp for julaften ved å rykke den til en senere tid, når alle har mulighet til å være med. 

Velger mellom julaften og nyttårsaften. 

I tillegg til helsepersonell er også flere butikker åpne deler av dagen 24. desember. Prydz jobber på Backe i Grensen og stenger butikken kl 13 på julaften. 


Prydz forteller at hun bare har postive følelser knyttet til å jobbe hele julen. Foto: Privat 

- Hos oss er det lagt opp sånn at de som er deltidsansatt enten jobber julaften eller nyttårsaften, og siden jeg er i Oslo hele julen er det lettere for meg å jobbe på julaften enn for noen som bor et annet sted i landet. Dermed falt valget på julaften, forteller Prydz. 

Som en tradisjon har Prydz spist julegrøt med familievenner på dagen, 24. desember. I år trodde hun det ikke skulle bli noe av. 

- Men så ble julegrøten flyttet til senere på dagen, så da går jeg faktisk ikke glipp av noe, sier hun.

Det er første gang Prydz jobber julaften, men gleder seg likevel. 

- Jeg gleder meg overraskende mye til å jobbe på julaften, selv om jeg aldri har gjort det tidligere. Har bare hørt at det er koselig, sier hun.