Juleprodukter selges allerede i oktober

I følge en undersøkelse fra 2020 av Norstat, syns 18 prosent av befolkningen at det er greit at julen starter i oktober i butikkene.
Tirsdag, 30 november, 2021 - 11:42

Man finner både brus, kaker og gavepapir i matbutikkene i starten av oktober. I en undersøkelse basert på 1000 personer, kom Norstat fram til at 18 prosent av befolkningen syns det var greit at julen startet i oktober i butikkene.

Disse resultatene ble publisert på Norstat sin instagramkonto den 28. oktober 2020. 

Ut i fra undersøkelsen virker det som det er en stor del av befolkningen som ikke syns det er greit. Allikevel forteller flere produsenter som produserer julevarer, at de ser et jevnt salg av julevarer tidlig i sesongen.

Nordstat har svart på en mail at de ikke har analysert resultatene fra undersøkelsen, og at undersøkelsen er basert på et enkeltstående spørsmål. 

 

Starter allerede i uke 40 

På Kiwi på Solli plass, forteller butikksjef Henrik Flaten at julebrus og julekaker kommer til butikkene allerede i uke 40. Han sier at salget av julevarer er ganske jevnt hele sesongen. 

— Mange tenker at den kommer tidligere år for år, men det gjør den ikke. Vi selger masse julebrus og pepperkaker så tidlig, sier Flaten. 

Flaten sier likevel at starten av desember er kanskje den måneden med aller mest salg. 

— Spesielt i starten av desember blir det mye julekaker. Mange bedriftskunder setter fram pepperkaker og klementiner på kontoret, forteller Flaten. 

 

Julekaker og julebrus kommer tidligst 

Baxt AS er en av aktørene som produserer julekaker, som Berthas-julekaker. De ser at julekakene deres selger godt også den første perioden, og at de har solgt jevnt de siste årene.

Journalen har ikke fått noe intervju med noen fra Baxt AS, men de svarer skriftlig på en mail om produksjonen av julekaker. 

— Mange forbrukere gleder seg til å få disse produktene til butikk.  Det ser vi av det gode salget i den første perioden, skriver Lars Mølbach, daglig leder i Baxt AS i en mail til Journalen. 

Ringnes som er en av de største produsentene av julebrus, har også forklart at starten av sesongen er passende.

Pressekontakt Nicolay Bruusgaard sier at noen syns kanskje det er for tidlig å starte i oktober, men at det kommer an på hvem man spør. 

— Julebrussalget starter i begynnelsen av oktober og varer ut året. Det er mange som syns det er tidlig, men hvis du spør en som er glad i julebrus, så er det ikke en dag for tidlig, forklarer Bruusgaard. 

 

 

Emneord: