Klimahuset har en interaktiv utstilling hvor man kan lære om alt fra bærekraft til hvordan naturen henger sammen. Foto: Eirik Gogstad

Kaffekos og dyster framtid

Torsdag morgen kunne Klimahuset by på kaffe og ekstremværprognoser.
Torsdag, 4 november, 2021 - 18:19

Klimahuset åpnet i juni 2020. Med lettelse av smittetiltakene blir det endelig mulighet for fysisk oppmøte på arrangementer. Torsdag morgen holdt de den månedlige Kaffe og Klima-samtalen. Dagens foredragsholder var klimaforsker, Hanne Heiberg.


Det var godt oppmøte på frokostarrangementet. Foto: Eirik Gogstad

Ny arrangementsansvarlig


Eirin Bruholt har vært arrangementsansvarlig på Klimahuset i mindre enn en uke. Foto: Eirik Gogstad

Eirin Bruholt har vært arrangementsansvarlig på Klimahuset i mindre enn en uke. Hun mener Klimahuset, som en del av Naturhistorisk museum og Universitetet i Oslo, har som oppgave å formidle kunnskap til det offentlige.

– Det å drive med klimakommunikasjon til både unge og voksne er kjempeviktig. Å kunne tilby kaffe og frokost til folk på vei til jobb, og samtidig informere om klima, gjør at vi kan nå mange. Folk kommer, så det er åpenbart at de ønsker slike arrangementer, forteller hun.

Personlig synes Bruholt at klimaprognosene er bekymrende og at det ofte kan virke som det ikke er noe håp. Hun synes likevel mange av forskerne som kommer er flinke til å formidle at det ikke er for sent å snu.

– Det er det klimahuset også ønsker. Vi må vise alvorligheten av situasjonen, men vi vil at folk skal gå ut med optimisme og et større ønske om å bidra, sier hun.

De verste konsekvensene


– Når mange gjør litt, påvirker det oppover i systemene, sier Helga Therese Tilley Tajet. Foto: Eirik Gogstad

En av de som kom var Helga Therese Tilley Tajet. Sammen med andre ansatte på Meteorologisk institutt hadde hun kommet for å få med seg dagens Kaffe og Klima. Senere fikk de en omvisning på huset.

Tajet synes det er dystert å høre om slike prognoser som ble presentert i dag.

– Det er vanskelig når man jobber med formidling av det selv også. Man ser jo bare de verste konsekvensene, sier hun.

Tajet prøver å gjøre det hun, som enkeltperson, kan i hverdagen for å holde utslippet nede. Hun håper at andre også gjør det.

– Man burde tenke på hva man kan gjøre selv og ikke bare vente at det skal komme fra oven. Det brukerne gjør påvirker markedet, for eksempel å spise mindre kjøtt og kaste mindre mat, påpeker hun.