Kunst som gir sted en betydning

Aud Marit Skarrebo Holmen står bak det nyåpnede kunstprosjektet i Sinsen kirke. Hun bruker ord og setninger på ulike steder for å endre oppfatningen personer har av stedet hvor kunsten befinner seg.
Mandag, 8 november, 2021 - 09:42

– Det var ikke vanskelig å komme med idéene til utstillingen her, sier Aud Marit Skarrebo Holmen om sitt nye prosjekt som er utstilt i Sinsen kirke. 


Dette verket lyser på veggen like ved prekestolen. Foto: Rebekka Johannessen Litland 

Utstillingen heter “Refleksjoner”, og er skapt i sammenheng med kirkens 50-årsjubileum.

– “Refleksjoner” handler både om refleksjoner over ordene, materialet utstillingen er laget av og refleksjoner over oss selv, forklarer Holmen.


“Å kle seg i undring” står skrevet på speilet i sakristiet. Foto: Rebekka Johannessen Litland

Konteksten

Hun håper at ordene og setningene som er plassert rundt forbi på kirken kanskje kan få en ny betydning ut fra plasseringen og materialer som er brukt.

– Det handler ikke bare om ordene, men også om konteksten, hvor ordene er plassert i kirken. Teksten kan forandre hvordan man ser stedet, fortsetter Holmen.


Aud Marit Skarrebo Holmen har alltid hatt interesse for ord. Foto: Rebekka Johannessen Litland 

Kunstneren har alltid vært opptatt av ord og bokstaver. Diktskriving er også noe hun har holdt på med.

– Jeg er opptatt av ordenes mening og bruken av dem, ikke nødvendigvis hva ordene opprinnelig betydde, sier Holmen.


Holmen vil gi stedet en ny betydning ved å plassere ord og setninger på uvanlige steder. Foto: Rebekka Johannessen Litland 

Tankeprosessen til dette prosjektet startet for vel et år siden, og hun har brukt mange dager på å montere verkene. 5. november 2021 var utstillingen klar til å vises frem for alle.

– Noen tekster kommer frem av stedet, andre ganger har jeg en tekst fra før, og så finner jeg et sted som passer, sier Holmen om prosessen.


Ordet “omsorg” er laget av gips og henger godt synlig i kirken. Sokneprest Holen syns det er med på å mykne opp de murveggene som kanskje kan virke harde. Foto: Rebekka Johannessen Litland 

Holmen har blant annet latt seg inspirere av kirkerommet, eksistensielle spørsmål og problemstillinger. I tillegg inspirerer psykologien henne.

– Man må bli speilet for å skape et selv. Det er viktig for mennesker å bli sett, sier kunstneren om refleksjoner hos oss mennesker.

Ord og setninger er plassert rundt forbi i kirken, både innendørs og utenfor. Her kan man snuble over et kunstverk mange steder. Også på toalettet.

– Det er ekstra spennende å lage kunst til steder hvor man ikke forventer å finne kunst, sier Holmen.


På toalettet finner du to små tekster. Den ene står over døren. Foto: Rebekka Johannessen Litland 

 

Kunstlærer

Hannah Ossenkamp hadde Holmen som kunstlærer i 4-5 år da hun bodde i Sogn og Fjordane. Nå bor hun i Drammen, og hadde en kort reisevei til utstillingen i Oslo.

– Vi bodde i Svelgen i Sogn og Fjordande og Aud Marit kjørte 2,5 time hver vei for å undervise meg og 4 andre kunstelever. Jeg har lært mye av henne. Hun er veldig flink.

Til utstillingen har hun med seg Leonie Sasse. Hun er fra Tyskland, men er utvekslingselev i Norge.


To unge kunstentusiaster var blandt dem som kom til åpningen av kunstprosjektet i Sinsen kirke. Foto: Rebekka Johannessen Litland 

 

Kunst og kirke

Det var soknepresten, Ole Andreas Holen, som fikk idéen om å få Holmens kunst til Sinsen kirke.

– Jeg så verket hennes tvil/tro. Jeg tenkte det ville være spennende å se hvordan hun kunne nærme seg Sinsen kirke som sted, forteller Holen.


Sokneprest Ole Andreas Holen så dette verket i en annen versjon, og fikk kunstneren bak verket til å skape en utstilling til kirken hvor han jobber. Foto: Rebekka Johannessen Litland 

Soknepresten synes kunsten er et fint tilskudd til kirken.

– Jeg tror kunsten er med på å forvandle oss på et litt usynlig vis, uten at vi merker det. Og så skaper det en begeistring over noe nytt. Jeg er spent på å se hva den vil gjøre med fellesskapet i kirken.


Denne teksten møter deg så fort du entrer kirken. Foto: Rebekka Johannessen Litland 


Til og med i dørkarmene kan man oppdage skjulte ord og setninger. Foto: Rebekka Johannessen Litland 


I sakristiet har klokken blitt en del av kunstverket. Foto: Rebekka Johannessen Litland 

 

Emneord: