Lars Berrum er sykepleier for å gjøre en forskjell

Mange sykepleierutdannede får ikke heltids stilling i helsesektoren. Berrum kombinerer sykepleierjobben med å være komiker.
Tirsdag, 9 november, 2021 - 12:04

Etter halvannen time med skyhøyt energinivå på Nieu scene i Oslo, treffer Journalen komikeren Lars Berrum for å snakke om å være sykepleier i Norge i dag. 

– Jeg klarer ikke helt å overbevise meg om at komikk gjør en forskjell i samfunnet. Når jeg jobber som sykepleier, da gjør jeg faktisk en forskjell, sier Berrum.

Nå er vitsene borte, og en tilbakelent sykepleier er tilstede i et lite og rotete rom, dette er Berrums backstage. Han er utdannet sykepleier, men har i en ti-årsperiode vært borte fra yrket. I en lang periode har Berrum kun jobbet som komiker, men da pandemien brøt ut, gjorde han comeback som sykepleier.

– Det var mange som begynte i sykepleieryrket igjen i mars 2020, så det er sikkert mange som har kombinert det med et annet yrke sånn som meg. Men jeg har ikke møtt noen som gjør det i så stor grad som det jeg har gjort, forteller han.


Lars Berrum tror han vil være sykepleier i all fremtid. Foto: Rebekka Johannessen Litland. 

Fleksibelt

Berrum har valgt å bli i sykepleieryrket, selv om den verste koronasituasjonen ser ut til å være over.

– Nå har jeg gått over til en ekstravaktstilling som gir mer fleksibilitet. Da tar jeg vakter på sykehuset når jeg har tid, sier Berrum.

Komikeren og sykepleieren mener det er mye som bør forbedres for å gjøre sykepleieryrket mer attraktivt.

– Noe av det negative med sykepleieryrket er at det er vanskelig å få en 100% stilling. Men det fine er at med en ekstravaktstilling er det enklere å kombinere det med andre ting, som å være komiker.

Så flere sykepleierutdannede kan kanskje gjøre det samme som deg? I stedet for å droppe sykepleierjobben, så kan man ha en ekstra stilling som sykepleier ved siden av drømmejobben?

– Ja.. men jeg tror helse-norge trenger flere i fulle stillinger. De trenger færre av meg, sier Berrum med en latter.


Lars Berrum begynte som sykepleier igjen da korona kom. Han har ikke sett seg tilbake. Foto: Rebekka Johannessen Litland. 

Mangel på sykepleiere

I august 2021 ble det lagt frem tall fra en undersøkelse gjennomført av Sykepleien. Tallene viser at 72 prosent av sykepleierne har vurdert å slutte eller bytte jobb det siste året.

Norsk sykepleierforbund opplyser at Norge mangler 7000 sykepleiere i dag, og at 20% av utdannede sykepleiere ikke jobber innen helse 10 år etter endt utdannelse. 

– Vi vet at høy arbeidsbelastning, stort tidspress og lav bemanning er viktige faktorer når sykepleiere vurderer å slutte i jobben, sier Lilli Sverresdatter Larsen, forbundsleder i norsk sykepleierforbund.

– Sykepleiere forteller at de opplever å stå i en jobb der de må gjøre prioriteringer som går på bekostning av faglig forsvarlighet, fortsetter Larsen.


Larsen i norsk sykepleierforbund vil skape bedre arbeidsvilkår for sykepleiere i Norge. Foto: Norsk sykepleierforbund 

Larsen tror at belastningen må ned, og lønna må opp for å få flere sykepleiere til å arbeide i yrket.

– Det må bli bedre bemanning, og riktig kompetanse må brukes til riktige oppgaver. Da kan sykepleiere få tid til å utøve god faglig sykepleie. Og lønnen må stå til ansvaret, belastningen og risikoen som sykepleiere har, fortsetter hun. 

Emneord: