Lodmund Søholt tar dagens andre bad. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby

Bader gjennom hele vinteren

Hver lørdag på Hvervenbukta møtes de som tør for å bade. – Gjennom nedstengningen var det ekstra viktig, sier Bendik Romstad.
Tirsdag, 30 november, 2021 - 16:48

Hver lørdag kl. 12 møtes lørdagsbaderne for å bade i Hvervenbukta gjennom vinterhalvåret. Gruppa startet etter nyttår 2020, etter lang tradisjon med nyttårsbading. Isbadingen har hjulpet flere å kjenne på at de lever gjennom nedstengningen, mener Bendik Romstad. Romstad er administrator for Facebook-gruppen lørdagsbaderne og driver caféen «Anne på landet» ved stranden til Hvervenbukta, sammen med sin kone Anne Gravingen.

– Alle har nok ulike grunner for å bade, men felles for oss alle er nok at vi gjør det for å kjenne at vi lever. Gjennom nedstengingen var det ekstra viktig, sier Romstad.


Lodmund Søholt sier seg fornøyd etter tre turer uti vannet. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby

Ivrig bader

Blant baderne finner vi Lodmund Søholt. Han har holdt på med isbading i drøyt et år. Søholt sa seg ikke fornøyd før han hadde vært uti vannet tre ganger.

Hva er temperaturen i vannet i dag?

– Jeg tipper det er cirka 6 grader. Det er aldri for kaldt. I fjor var det 2,5 grader i vannet og is sørpe. Da var det ordentlig isbading, sier Søholt.

Hvorfor bader dere gjennom vinteren?

– det er deilig for kroppen fysisk og psykisk. Så jeg føler meg mye mer vell etterpå, sier Søholt

Hvor mange badere er dere nå?

– Vi er mellom 20-30 om gangen, det varier litt. Det er litt trend i tidene denne isbadingen så jeg tror det kommer flere og flere. Det virker sånn i hvert fall, sier Søholt.


Lørdagsbaderne går samlet ut i vannet og tar dagens første bad. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby

Jo flere, jo bedre

Lørdagsbaderne er en åpen gruppe og Romstad ønsker flere velkomne til å bli med på badingen. For å forbedre forholdene rundt lørdagsbadingen er planen til Romstad å investere i en badstue.  

– Vi jobber hardt for badstue, og Oslo badstueforening har to stykker klare, så det er bare for Bymiljøetaten å godkjenne plassering, men de er kjent for å være ekstremt trege, sier Romstad.


Inntil videre er det bålet som får holde baderne varme før badstuen kommer på plass. Foto: Sigurd Ekeli Grimsby

– Det er en fantastisk gjeng. En gjeng som bare har en ting til felles. Vi elsker å kjenne at vi lever, sier Romstad.

Tags: