Deltakerne på Lys våken lærte seg hvordan man går i prosesjon. Foto: Regine Lund Kristensen

Lys våken i Skøyen kirke med sang, advent og klokkespill

Under pandemien har blant annet Skøyen kirke merket på nedgang i hvor mange unge som deltar på arrangementene deres.
Onsdag, 1 desember, 2021 - 11:27

Lys Våken er et arrangement for 11-åringer der barna kan sove i kirken, forberede gudstjeneste og leke masse. Fire dager før arrangementet skulle begynne var det kun påmeldt fire stykker.


Ingeborg Sommer er prest i Skøyen kirke. Hun tror at pandemien er det som har gjort kirken litt mindre attraktiv for unge og foreldrene deres. Foto: Regine Lund Kristensen

– Vanligvis er det jo flere enn fire. Det går alltid opp og ned med antall påmeldte. Det er ulikt fra år til år og fra kull til kull. Det er vanskelig for meg å si om denne nedgangen er på grunn av korona eller bare sånn det er med de ulike kullene, men jeg har aldri opplevd at såpass få er påmeldt, sier Ingeborg Sommer, prest i Skøyen kirke. 


Hvert år har Skøyen kirke denne kunstinstallasjonen som skal være himmelen og jorden. Hver søndag flyr de nærmere og nærmere og på julaften møtes de endelig. Foto: Regine Lund Kristensen

– Heldigvis rant det påmeldinger inn etter fristen, så til slutt var det ni jenter og ikke bare fire, så det er veldig fint. Det er fortsatt ganske få, men vi har det gøy uansett! legger Sommer til. 

Ingeborg Sommer tror kanskje det kan ha noe med de høye smittetallene å gjøre. En av ungdomsarbeiderne i kirken tror at foreldrene ikke ønsker at barnet skal være i for mange arenaer og spre smitte mer enn “nødvendig”. 

Jentene som deltok synes det var gøy med å forberede gudstjeneste, leke og spise mat sammen. 

– Det aller beste med Lys våken er at vi fikk synge solo, spise god mat, være i spillrommet og faktisk være med på å lede hele gudstjenesten på selveste 1. søndag i advent! Sier Clara Hønningstad muntert. 


Lørdagskvelden gikk ut på å forberede gudstjenesten og på søndag var det tre jenter som spilte på bjeller under “solbarn, jordbarn” og “Folkefrelsar”

– Vi fikk gjøre så mye ulikt, det synes jeg er veldig kult, legger Olivia Blich-Bustnes til. 

Journalen spør jentene hvorfor de tror det er færre påmeldt i år enn tidligere år.


Ingeborg Sommer og deltakerne 30 minutter før gudstjenesten. Foto: Regine Lund Kristensen

– Kanskje fordi det fortsatt er korona? spør Maud Victoria Monstad-Løken. 

Olivia og Clara tror også at en av grunnene til at det ikke kommer så mange er fordi ikke alle vet om de er kristne enda.

– Men man må jo ikke være kristen for å være her, jeg har ikke bestemt meg for om jeg er kristen enda. Vi snakker mye om tro og sånn på skolen og da er det mange som ikke vet og mange som vet, så jeg synes man kan komme hit uansett, sier Olivia.