Lyste opp høstmørket

Forrige helg inntok lysfestivalen Fjord Oslo byens uteområder. De ulike installasjonene var å finne i sentrum, på Aker Brygge og i Bjørvika.
Torsdag, 11 november, 2021 - 07:42

– Vi er to stykk som står bak Fjord Oslo. Ektemannen min og jeg, sier Anastasia Isachsen (44).

Isachsen og mannen Frank fikk idéen om å skape festivalen etter en samtale på terrassen hjemme i Oslo. Der pratet de om Isachsens tidligere arbeid innen lyskunst.

– Jeg er en visuell kunster og har drevet med lyskunst i flere år. I den forbindelse har jeg også hatt flere utstillinger, og steminingen når folket går i byen og opplever kunst sammen er helt unik, forteller hun.

Sammen har ekteparet en visjon hvordan de vil forme lyskunsten og byens kulturliv. Derfor kom de frem til at Fjord Oslo var akkurat det de og Oslo trengte. 

 

Bred kunstform


STRATUM: Lys- og lydinstallasjonen Stratum av Chevalvert var spesielt populær hos de yngste. Her kunne de selv dirigere både lys og lyd ved en enkel håndbevegelse. Foto: Ingrid Rosenkilde

De fleste installasjonene på festivalen var interaktive, og publikum nølte ikke med å teste ut som man ser på bildet ovenfor.. 

– Ved å invitere publikum til å påvirke kunsten blir lysshowet mer intimt for hver tilskuer, forklarer Isachsen.

Carmen (19) er en av flere som har dratt på lysfestivalen. 

– Jeg visste egentlg ikke hva jeg kunne forvente, siden jeg ikke hadde hørt om lyskunst før jeg dro hit i dag. Men jeg syns at det er kult at man kan være en del av installasjonene, sier hun.

 

God respons

– Det har vært nesten overveldende med gode tilbakemeldinger og engasjement. Det var jo så mange i gatene at man skulle tro det var 17.mai, sier Isachsen opprømt.

På sosiale medier er det mange som kommenterer at de allerede gleder seg til neste års festival.

– Jeg tror det gir folk mye å oppleve kunst sammen. Det har også vært gøy å se at så mange ulike mennesker møter opp. Alle aldersgrupper, alle bakgrunner, noen i rullestol og noen døve, men til felles har de at de  samles opplevelsen. Det er det vi vil, å ha et inkluderende event, avslutter Isachsen


MICROCOSMOS: Folk sto tett rundt skulpturen laget av Mindscape Studio. Foto: Ingrid Rosenkilde

 

Flere bilder fra Fjord Oslo ligger her: