Keep Coming Back Band spiller sanger inspirert fra egne liv. F.v. Paul Arvid Jørgensen (keyboard), Jan Vaaland Johannessen (keyboard),Sigmund Øvrum (gitarist og låtskriver), Dag Vargset (gitarist og låtskriver), Vidar André Ahlquist (trommeslager, skjult bak), Venja Ruud Nilsen (bassist) og Bente Mari Mortensen (korist)

Med rock 'n roll som bestevenn

Keep Coming Back Band har brukt musikken og låtskriving som et middel for å holde seg rusfrie. Til høsten skal de inspirere andre til å velge et bedre liv.
Tirsdag, 9 november, 2021 - 12:26

Søndag spilte rockebandet fra Oslo 20 års-jubileumskonsert på Victoria Nasjonal Jazzscene i Oslo. Der fikk publikum en følelsesladd reise gjennom bandmedlemmenes liv. Bandet lager musikk ut fra bandmedlemmenes dramatiske historier fra mange år med tungt rusmisbruk. I dag er alle bandets medlemmer nyktre, og det takket være mange gode hjelpere. Musikken har kanskje vært en av de viktigste støttespillerne. 


Sigmund Øvrum (t.h) og Dag Vargset (t.v), fant hverandre gjennom musikken. Foto: Amanda Vennemo

Under søndagens konsert ble publikum godt kjent med låta og begrepet “veiskille”. Dette er også tittelen på bandets tredje album, som ble sluppet i forkant av konserten. Nå skal Keep Coming Back Band ut på veien og inspirere andre til å velge rett i sine veiskiller. Dette skal de gjøre med god gammaldags rock ‘n roll. 

Opplever samhold gjennom musikken

Bandet ble startet i 1999 og har utviklet seg siden. Kjernen av bandet fant hverandre i forbindelse med avrusning og behandling. For dem har samholdet, mestringsfølelsen og gleden av musikk vært helt avgjørende for å både få og beholde et rusfritt liv. 


Gitaren har vært en viktig støttespiller for begge låtskriverne. Foto: Amanda Vennemo

– For oss er jo musikken kjempeviktig, og for oss har det vært et sted der vi kunne møtes. Til å begynne med så var vi jo bare rusavhengige i bandet, som holdt oss nyktre. Og da er det ålreit å treffes, snakke sammen og dele erfaringer. Fortelle åssen jeg hadde det, og høre om hvordan de andre hadde hatt det og sånn. Så det var jo ikke bare spelling, forteller Sigmund Øvrum, låtskriver og gitarist i bandet.  

Det var med andre ord ikke bare den utøvende delen av musikken som fikk bandmedlemmene på rettere kurs. Bente Mari Mortensen er musikkterapeut og forteller at: 

– I samspill opplever man felleskap, selv om man ikke nødvendigvis kjenner hverandre, nettopp fordi musikk er felles. 

Sigmund Øvrum understreker samtidig at det å ha spillinga og den utøvende delen, også har vært vesentlig for hvor de er i dag. 

– Det å ha den spellinga også, det er jo et mål ikkesant, det er noe å øve seg til og noe å mestre. 

Musikkterapeut Mortensen forteller hvordan dette henger sammen. 

– Deltagelse i musikk gir mestring for mange. Og vi vet at flere mestringsopplevelser virker positivt og får ringvirkninger på andre områder i livet, sier musikkterapeut, Bente Mari Mortensen i et intervju med Journalen.


Det er tydelig at musikken gir bandet mye glede. Foto: Amanda Vennemo

- Inn til følelseslivet

9 av 10 nordmenn benytter strømmetjenester til å høre musikk. Dette gjør oss til de mest ivrige lytterne i Norden! Den gjennomsnittlige tiden en norsk streamer bruker på musikklytting i strømmetjenester er 18 timer i uken, opplyser TONO på deres nettsider. 

Det har blitt lett å sette på musikk, gjennom mobilen har du med deg musikken over alt. Den kan hjelpe deg med å komme i riktig humør før en date, gire deg opp under en treningsøkt eller bringe vennegjengen sammen. 


Publikum på Nasjonal Jazzscene fikk bli med på en reise gjennom bandmedlemmenes liv. Fra den første flørten med rus, via avrusning til et nytt og bedre liv. Foto: Amanda Vennemo

Hva er det musikken gjør som får frem alle disse følelsene i oss?

–       Da må vi se på nevropsykologien, det som skjer i hjernen. Forklarer Musikkterapaut, Bente Mari Mortensen. 

–       Det som er med musikk, er at den går rett inn til følelseslivet vårt. Den slipper å gå omveien innom det kognitive, vi slipper å tenke og analysere, fortsetter hun engasjert.

Keep Coming Back Band har brukt musikken for seg selv og for å formidle følelser til andre. Det er nettopp dette som er den magiske siden ved musikk, forteller Mortensen. 

- Det som er, er at musikken både kan være en viktig kanal inn, men også en ventil ut, forklarer hun. Mortensen understreker også at musikk kan ha den samme funksjonen enten om du er aktiv lytter eller aktiv musikant. 

Savnet gitaren 

Mellom to låter fortale en av bandmedlemmene en historie fra behandlingshjemmet han var på. Dag Vargset, gitarist og låtskriver i bandet, forteller blant annet om en to uker lang og streng øvelse i å gå dypt inn i seg selv og kjenne på følelser. 

– Det var ganske fint. Man forholdt seg til en person som sa hva du skulle gjøre i 14 dager. Siste dagen spurte han “Er det noe du har lyst på, Dag?”. “Ja” svarte jeg da. “Jeg har lyst på en gitar”. Jeg savna en gitar. 


Budskapet til bandet skinner godt igjennom - Det finnes håp! Foto: Amanda Vennemo

Dag sitt ønske om en gitar ble oppfylt og resulterte i en vuggesang til barna hans. Den følger med ham den dag i dag, og ble også spilt på konserten. 

“Alt har en start og alt har en slutt, det første blir det siste og sist blir først. Midt imellom er det ingenting, bare det du vil og det du gjør.”, synger Dag av full hals fra scenen. 

For han ble slutten av rusen starten på et nytt og bedre liv, og det som hjalp han, var gitaren. 

Det er altså ingen tvil om at musikk har betydd mye for bandet, nå går turen videre til institusjoner og behandlingshjem på Østlandet for å inspirere de som sliter med rus og eller avhengighet, til et nytt og bedre liv. Dette skal de gjøre med god gammaldags rock’n roll. 

Emneord: