Åsmund Aukrust, fra Arbeiderpartiet, og Henriette Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp er blant paneldeltagerne på årets Palestinakonferanse. Konferansen avholdes på Vega scene i Oslo torsdag 4. november. Foto: Hannah Tørres.

- Verre enn noen gang

Hvordan få til gjenoppbygning av Gaza og støtte befolkningen som lever der? En konkret oppfordring er å kjøpe palestinske varer.
Mandag, 8 november, 2021 - 19:50

Med den siste krigen på Gaza, fra mai i år, friskt i minnet, er det duket for konferanse om gjenoppbyggingen av Gaza på Vega scene i Olso. Flere har forventninger til en tydeligere politikk fremover. Åsmund Aukrust, Arbeiderpartiets mann i utenrikskomiteen, er blant paneldeltagerne. 

- Vi skal bidra humanitært, og vi skal bidra mer humanitært. Bidra med mer penger. Men det viktigste er ikke pengene, det viktigste er politikken. For til syvende og sist handler dette om politikk. Alle penger i verden kan ikke ta rota på det som er selve problemet, nemlig okkupasjonen. 

Aukrust snakker om betydningen av tiltak som treffer kjernen av problemet. Han fortsetter: 

- Vi bør bidra mer selv, men vi bør også bruke stemmen vår internasjonalt, og få flere donorer fra andre land til å bli med og bidra.

Aukrust snakker videre om en rekke budsjettkutt fra den gamle regjeringen til prosjekter som støtter sivilsamfunnet i de palestinske områdene. Høyre var også invitert til arrangementet, men hadde ikke anledning til å sende en representant.


Åsmund Aukrust sitter i utenrikskomiteen for Arbeiderpartiet. Foto: Hannah Tørres. 

Palestina i glemmeboken

Finn Erik Thoresen, som blant annet er tidligere nestleder i LO og har et mangeårig engasjement for Palestina, er også på konferansen. Han synes det er et veldig godt tegn at Aukrust nå sitter i utenrikskomiteen.

- Palestina er i ferd med å gå i glemmeboken i Norge. Det var ikke mange som snakket om Palestina i valgkampen engang. Skal vi holde liv i nyheten om hva som skjer der nede, så er det viktig at noen tar tak i det. Palestinerne har det nå verre enn noen gang, både i Gaza og på Vestbredden.

Thoresen legger til:

- Og mulighetene for å kunne drive en virksomhet, for eksempel handelsvirksomhet, har blitt veldig dårlig. 


Finn Erik Thoresen på årets Palestinakonferanse. Foto: Hannah Tørres. 

Økt salg av palestineske varer

I det Thoresen nevner handelsvirksomhet, peker han bort på Trygve Natvig. Natvig er styreleder i butikken Al-Quds (Palestinabutikken), som selger varer produsert i de palestinske områdene. Butikken er et ledd i et solidaritetsarbeid. Ved å kjøpe varer bidrar nordmenn til arbeidskraft i de palestinske områdene. Natvig forteller at salget i butikken har tatt seg opp veldig de to siste årene. 

- Vi har aldri solgt så mye varer. Nå har folk skjønt at det ligger dårlig an med palestinerne, forteller Natvig.

Thoresen bryter inn og forteller om fire LO-forbund som nå har gitt gaver fra Al-Quds til delegatene sine på årets landsmøter. I den forbindelse har Al-Quds solgt 1100 såper.


Trygve Natvig viser frem varene fra Al-Quds butikken. Foto: Hannah Tørres.

Aukrust trekker også frem handel av palestinske varer som eksempel på tiltak som treffer.


Bord med palestinske varer. Foto: Hannah Tørres.

Kundene som kommer innom Al-Quds får ofte også med seg litt informasjon om forholdene på bakken med seg på kjøpet. Natvig og Thoresen er enige om at opplysning er viktig i arbeidet for å bedre situasjonen for palestinerne. Det hjelper at folk får høre hva som skjer der nede.


Trygve Natvig har også vært leder for fellesutvalget for Palestina på 90-tallet. Foto: Hannah Tørres. 

Betydningen av opplysning

- Det aller beste er når folk får reise ned og se det selv. Det er ingen som kommer tilbake fra Palestina uforandret. Det betyr enormt mye for palestinernes sak at folk ser hvordan det er der nede, sier Thoresen. 

Natvig er enig:

- Da jeg kom hjem og fortalte om situasjonen på 90-tallet var det ingen som trodde på det jeg fortalte. Du må på en måte se og oppleve det selv, legger Natvig til. 


Kirsti Næss, fra fellesutvalget for Palestina, takker av paneldeltakerne med gaver fra palestinabutikken, Al-Quds. Foto: Hannah Tørres. 

 

Emneord: 
Tags: