Rammer inn Oslo

Mystisk kunstverk har blitt hengt opp rundt Oslos gater. Tobias Hosøy er gutten bak "Rammeplanen".
Fredag, 26 november, 2021 - 10:15


Skiller deg ut: Den rosa finlandshetten er på plass hver gang ny kunst blir hengt opp. Foto: Linda A. H. Lourenco

I løpet av de siste dagene har det dukket opp stadig nye innrammede bilder rundt i Tigerstaden. Med et mål om å spre kunst på en annen måte, er Tobias Hosøy (22) mannen bak “Rammeplanen”.

– Grunnen til at jeg henger opp bilder er fordi jeg føler det er mangel på gatekunst i Oslo. Jeg opplever at mye av kunsten jeg ser er midlertidig og det vil jeg gjøre noe med. Jeg prøver ikke egentlig å lage kunst, men heller det å pynte en by, sier Hosøy.

En orginal vri

I stedet for å tagge på vegger, har Hosøy valgt å ramme inn bilder som han henger opp med lim. Kunsten blir også bare opphengt om kvelden når det er mørkt og han er forsiktig med å ikke plassere de på privateiendommer. 


–Det er en tålmodighetsprøve å få limet til å tørke, men resultatet er verdt det, sier Hosøy. Foto: Linda A. H. Lourenco

– Grunnen til at jeg heter “Rammeplanen” er ganske enkel: Planen var alltid å ramme inn bildene, men i starten hengte jeg opp tegningene bare med lim, sier han.

De første bildene dukket opp i mai, hvor det var enkle små tegninger som ble plassert rundt i Oslo. Han gjorde det først og fremst som en kreativ utløp, men da han så at flere begynte å følge han, tok han det mer seriøst. 


Testet ut markede: Slik så de første tegningene som ble hengt opp. Foto: Tobias Hosøy

– Jeg begynte å putte mer tid i bildene og kjøpte billige rammer for å henge de opp. Som navnet sier, “Rammeplanen”, så var jo planen alltid å henge opp bilder i rammer. Da føles det litt ut som å gå på et kunstmuseum, sier Hosøy.

Vekker oppsikt

Det slo an for alvor da Hosøy ble kontaktet av en kjøper som ønsket å betale for et spesiallaget bilde.

– Jeg ble helt sjokkert. Jeg forventet ikke at noen ville kjøpe noe fra meg, sier han. 

– Jeg har ikke kunnskapen om hvilken pris man setter eller hvordan man gjør slikt. Derfor kontaktet jeg bekjente som allerede er litt involvert i kunsverden for å spørre om råd. Så til slutt satte jeg en pris, som både kjøperen og jeg ble fornøyde med, sier Hosøy. 


Hosøy har begynt å male for flere små oppdrag til folk som henvender seg. Foto: Linda A. H. Lourenco

Håkon Haakensen (22) er en av personene som har lagt merke til Hosøy sin kunst og følger Rammeplanen på instagram.

– Jeg syns det var veldig morsomt og overraskende å se denne type kunstopphening. Man er ikke vant til at bildene er rammet inn. Det var noe som skilte seg ut, sier Haakensen.


Haakensen har lagt merke til at stadig nye flere bilder dukker opp i nærområdet. Foto: Linda Lourenco

– Kanksje jeg kjøper et bilde i fremtiden? Det hadde vært gøy, sier Haakensen.

Planen videre

Hosøy syns det er artig at kunsten legges merke til. Om han tjener penger på bildene eller ikke er ikke så viktig for han.

– Jeg har hit til bare solgt et bilde, men nå var ikke dette en del av planen i utgangspunktet. Jeg har ingen mål om tjene penger på dette i første omgang, men jeg er åpen for det. Fint mulig jeg selger mer i fremtiden. Det vil bli spennende å se hvor dette tar meg, sier han.

Når det kommer til videre planer, så ønsker han å spre mer politiske budskap i Tigerstaden.

– Min nyeste bilde serie er “Viva la vulva”, hvor jeg har laget 4 bilder med dette temaet. Jeg er opptatt av kvinnekamp og ønsker å sette dette mer i fokus i gatene. Et av bildene er av dronning Elisabeth som viser fingeren. Det skal illustrere en kvinne med makt som sier et lite “fuck off” til patriarkiet, sier Hosøy.

– Jeg kommer til å fortsette med en blanding av politiske og tullete bilder. Liker å variere hva jeg lager og jeg håper jeg er starten på mer gatekunst enn “bare” graffiti. Jeg håper også å spre kunsten ut slik at det bare ikke er rundt Grünerløkka, sier han.

Emneord: 
Tags: