Disse tre damene fra Gründergarasjen gleder seg til å starte opp med bootcampen 13. januar 2022. F.v. : Freyja Jørgensen, Carla Birgithe Kielland og Ranveig Strøm.

Norges første gründerbootcamp

Med inspirasjon fra Sveits skal disse damene lære deg å tenke og handle som en entreprenør!
Onsdag, 1 desember, 2021 - 11:56


Hos Gründergarasjen kan man både jobbe med egne ideer og prosjekter, møte andre likesinnede og få hjelp fra etablerte gründere. Foto: Amanda Vennemo

Rett over nyttår skal gründergarasjen arrangere en bootcamp der du lærer å tenke og handle som en entreprenør. Bootcampen starter 13.januar og søknadsfristen er allerede 5. Desember. Hver torsdag i 12 uker kan du møte andre likesinnede og skaffe deg kunnskap om hvordan man kan få ideene sine til å bli et salgbart produkt, gründervirksomhet, teknologi og utvikle entreprenørferdighetene dine. 

- Du trenger ikke å ha en idé for å søke, det eneste kravet er at du må være master- eller ph.d-student, forsker eller ansatt ved OsloMet, Simula eller SimulaMet. Du kan søke med eller uten en idé, så lenge du er interessert i å lære mer om entreprenørskap, sier Carla Birgithe Kielland. Hun er ansatt for å drive bootcampen, og studerer ellers på NTNUs Entreprenørskole. 


Her på Gründergarasjen er det god plass til læring, inspirasjon og problemløsning. Bjellen på veggen er ment som en motivasjon. Foto: Amanda Vennemo

Underveis kommer deltagerne til å jobbe i team med å løse problemer og lære hvordan du kan tenke og handle som en entreprenør. De får veiledning fra erfarne gründere og eksperter innenfor teknologi- og innovasjonsfag. 

Premie til vinneren

På slutten av bootcampen kan deltagerne pitche foran investorer, og det vil da bli valgt en vinner. Premien er 10 000 norske kroner til å utvikle prosjektet videre, samt et 12 måneders medlemskap hos Gründergarasjen på OsloMet. 

- Gründergarasjen er en tidligfase inkubator for tidligfase teknologiselskaper. Vi tilbyr 12 måneder gratis arbeidsplass for produktbaserte, teknologiintensive startups. Her får de gratis kontorplass, kompetanse og nettverk. Dette tilbudet er en naturlig plass for de som ønsker en kobling til et nettverk av forskere, studenter og teknologieksperter. Forteller Freyja Jørgensen , innovasjonsleder i gründergarasjen. - Men kun i 12 måneder, legger hun lurt til. 

- Hensikten er jo at etter de 12 månedene skal selskapene være i stand til å ta det neste steget, mot videre skalering. Her får de god hjelp på veien dit, både av hverandre, oss, etablerte grundere og forskere på feltet, forklarer Jørgensen. 

En hjelpende hånd - både for akademikere og startups

- Det som gjør oss unike er jo det at vi har en fot i akademia og en innenfor forretningsutvikling, salg og kommersialisering. Den kombinasjonen gjør at vi kan fasilitere på tvers av de to miljøene. 


Ranveig Strøm, direktør for gründergarasjen, har sett viktigheten av intensive programmer for gründere. Selv jobbet hun lenge i Genève, i Sveits, hvor hun var ansvarlig for CERNs entreprenørskapsaktiviteter. Nå skal hun lede bootcampen på gründergarasjen OsloMet. Foto: Amanda Vennemo

- Vi kan hjelpe akademikerne med å kommersialisere deres ideer og hjelpe folk i startups å komme i kontakt med de som har tek ekspertise og faglig kompetanse. Det blir stadig viktigere å koble disse to. Avslutter innovasjonsleder, Freyja Jørgensen. 

Inspirert av Sveits

Det er spesielt en ting som skiller denne bootcampen fra andre liknende arrangement.

- Tidligere har slike arrangementer vært rettet mot deltagere som allerede har et etablert selskap som de ønsker å utvikle videre, såkalte akseleratorprogrammer. Men dette er et kurs der du får veiledning helt fra starten, og lærer å tenke som en entreprenør, for første gang i Norge. Forteller Carla Birgithe Kielland. - Det har ikke funnets noen pre akseleratorer som fokuserer på oppstarten før dette 12 ukers programmet hos oss, legger hun til. 

Det var Ranveig Strøm, direktør for gründergarasjen, som var initiativtaker for bootcampen.

- Hun har jobbet lenge i Sveits, og bootcampen er inspirert fra et program som har fugert kjempebra der i mange år, og da tenkte hun at det må finnes i Norge også, forklarer Kielland.  


F.v. : Freyja Jørgensen, Ranveig Strøm, Carla Birgithe Kielland. Foto: Amanda Vennemo

Hun avslører også hva hun tror det viktigste deltagerne kommer til å lære er;

- Vi håper jo at vi kan lære bort det entrepenielle tankesettet. Vi vil gi bort en verktøykasse som kan bidra til at du skjønner hva du må gjøre dersom du ser et problem, sier Carla Birgithe Kielland. 

Det entrepenørielle tankesettet handler ifølge initiativtakerne om å se et problem og finne ut hvordan man kan løse det.  

Åpent og profesjonelt miljø

I lokalene til gründergarasjen i P52 på OsloMet, møter journalen gutta i Payfaction AS, Mikkel Selente og Patrick Karlsen Hristov. De står bak et av selskapene som har fått plass hos gründergarasjen. Når journalen kommer får de hjelp av Freyja Jørgensen til å ferdigstille en presentasjon som de skal pitche til investorer senere. 

- Det er fint å ha et sted å gå til og være med i et nettverk med andre i samme situasjon, spesielt i startfasen. Hos Gründergarasjen får man hjelp i en startfase hvor man ofte ikke sitter med kapital til annen profesjonell hjelp, sier Selente. De legger vekt på fordelen av å ha mennesker som har god erfaring innen entrepenørfaget rundt seg.

- Det er bedre å få hjelpen man trenger her, i et åpent og profesjonelt miljø, av noen som kan det, og ikke minst ønsker at du lykkes, avslutter han.

Merk: Påmeldingsfrist for bootcampen er 5. desember.