Ny virusvariant opptrer som et mysterium

Fredag 26.11 fikk den nye varianten av coronaviruset navnet omikron. FHIs risikovurdering tyder på at varianten kan være mer smittsom, men at man ikke vet hvordan utfallet er enda.
Mandag, 29 november, 2021 - 11:31

Det siste døgnet er det registrert 1721 nye smittetilfeller i Norge.137 kommuner har stigende trend. Ifølge VGs beregning er smitten økende.

Den nye virusvarianten Omikron, vil trolig spre seg over hele verden på kort tid. Dette kan føre til alvorlige konsekvenser for mange, sier Verdens helseorganisasjon. Omikron er ikke oppdaget i Norge enda, men ekspertene mener det kun er spørsmål om tid. 

Omikron har flere mutasjoner i viruset enn Delta-varianten. Grunnet forskjellen på virusvariantene er det usikkert hvor effektivt vaksiner og immunforsvaret vårt fungerer mot sykdommen. 

Camilla Stoltenberg, FHI-direktør sier til NRK at det er grunn til å være bekymret. 

– Ja, vi skal være bekymret. Så er det Folkehelseinstituttets jobb å være bekymret på en profesjonell måte, hele tiden, og vurdere hva som kan skje, og hva som er de verre scenarioene for hva som kan skje, sier Stoltenberg til NRK. 

Info: Omikron

Ny variant som er oppdaget i Sør-Afrika 24.november. 

Verdens helseorganisasjon ga 26.november varianten navnet omikron. 

WHO uttaler seg om at varianten har mutasjoner som gjør at den raskt sprer seg. 

Usikkert hvor fort den sprer seg og om nåværende vaksiner fungerer. 

Usikkert om vaksinen er sikker 

På sin egen Youtube-kanal snakker Dr. Wasim Zahid om det vi allerede vet om den nye virusvarianten. 

– Denne virusvarianten ble først påvist sør i Afrika, men er allerede påvist en del steder i Europa. Det er ikke usannsynlig at den kommer til Norge. WHO definerer virusvarianten som VOC (Variants of Concern). Altså at de er bekymret for denne varianten. Det de frykter er at denne varianten er mer smittsom, og kanskje kan gi mer sykdom og at de vaksinene vi allerede har kanskje har mindre beskyttelse for denne varianten. Men dette vet man ikke sikkert enda. WHO har tatt en «føre var» beslutning. Grunnen til det er at tidlig funn tyder på at den er svært smittsom, forteller han. 

Journalen har vært i kontakt med noen studenter fra Universitetet Oslo som svarer på spørsmål rundt koronasituasjonen: 

Frida Pedersen, 22 år fra Oslo:

Hva tenker du om en tredje vaksinedose? 

– Jeg tenker det er helt supert om det kan hjelpe med begrensninger av smitte. 

Hvordan tenker du om en ny lockdown og restriksjoner vil påvirke deg? 

– Jeg tror jeg vil klare meg fint om det skulle bli en ny lockdown, etterhvert fant man jo ut av verktøy for å overleve uke etter uke og at det ble med tolererbart med restriksjoner. Jeg tror jeg vil ha vansker med å komme meg inn i de gamle restriksjonene igjen, med munnbindpåbud, men det er kun fordi det ble en vanesak. 

På en skala fra 1-10, hvor lei er du korona nå?

– På grunn av at man har fått litt avstand fra restriksjoner er jeg ikke så lei lenger, så er vel på en 3er ettersom det fortsatt er omtalt og det fortsatt finnes noen begrensninger. Men om det blir flere restriksjoner og påbud vil det fort gå opp til en 8er. 

Sara Friis, 21 år fra Oslo:

Hva tenker du om en tredje vaksinedose? 

– Synes det er ålreit og litt skummelt på samme tid. Føler man bare blir bedt om å ta nye doser og nye doser uten at man føler de har helt kontroll på hva som funker og ikke. Så er en blanding av en slags prøvekanin-prosjekt samtidig som det er veldig viktig at alle tar vaksina. 

Hvordan tenker du en ny lockdown og restriksjoner vil påvirke deg selv? 

– Nei, altså, at this point I don’t even know. Jeg blir ikke sjokkert om det kommer en ny lockdown, så jeg føler jeg er litt innstilt på det… 

På en skala fra 1-10, hvor lei er du korona nå? 

– 15. 

 

Twitter har sine reaksjoner