Kompisene Elias og Simon innviet helgen med iskrem, selv om gradestokken nærmet seg null. Foto: Ida Nedal Kværnstuen.

Vinteren blir ingen hindring for Oslos iskrembutikker

Sommeren er definitivt forbi, men kaldere temperaturer hindrer ikke borgerne fra å spise iskrem.
Mandag, 8 november, 2021 - 11:52

I helgen målte Yr temperaturen ned til én og en halv grad i hovedstaden. Alt tyder på at vinteren er på vei, men det stanser ikke venninnene Alicja Skowrońska og Agnes Gorska fra å ta med sønnene ut for å spise is. 

Småbarnsmødrene kommer begge fra Polen, men har bodd i Norge i flere år. De mener at nordmenn er flinke til å spise is om vinteren, selv om det er kaldt ute. 

– Vi spiser is året rundt, forteller Skowrońska. 


Alicja Skowrońska mener at iskrem bør kunne spises året rundt. Her med sønnen Elias. Foto: Ida Nedal Kværnstuen 

Hun syns ikke den kalde temperaturen ute er et problem, og garanterer at de kommer til å fortsette å spise is nå som vinteren er i anmarsj.

– Det er jo bare å gå inn om det blir for kaldt ute, sier hun. Gorska nikker enig. 


Elias sier ikke nei til is om vinteren, selv om han ikke kan nyte den i T-skjorte. Foto: Ida Nedal Kværnstuen

Kulturforskjeller

Når det kommer til isspising i vinterhalvåret, merker venninnene stor forskjell fra hjemlandet til Norge. Å spise iskrem når gradestokken nærmer seg null, er ikke noe de selv har vokst opp med.

–  I Polen er det ikke vanlig å spise is i vinterhalvåret i det hele tatt. Nå som vi bor i Norge, har vi også begynt med det, sier Gorska. 


Agnes Gorska tror nordmenn er flinke til å spise is om vinteren. I Polen er det mindre vanlig. Her er hun fotografert med sønnen Simon. Foto: Ida Nedal Kværnstuen

Sønnen Simon har beholdt både lue og vinterjakke på, mens han spiser en kule sjokoladeis i kjeks. Selv om det ikke er andre kunder enn dem i iskrembutikken, tror ikke Gorska at vinteren blir tøff for norske iskrembutikker. 

– Vi kommer i hvert fall ikke til å slutte å spise is, selv om det blir snø og minusgrader, sier hun.


Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær. Simon beholder vinterjakka på mens han nyter iskremen sin. Foto: Ida Nedal Kværnstuen

–  Iskremen trives bedre om vinteren

Gabriele Caneua, butikksjef i iskrembutikken Paradis Gelateria på Karl Johan, opplever at de aller fleste er positive til iskrem på vinterstid. Han er ikke bekymret for at vinteren skal gi dårlig salg. 

Også han er overbevist om at iskrem hører til året rundt.

– Iskremen trives bedre om vinteren. Da smelter den ikke like fort, og man kan spise den i det tempoet man ønsker selv, sier han. 


Iskremen trives i vinterkulda. Foto: Ida Nedal Kværnstuen

Og kunder er det ikke mangel på, selv om det ikke lenger er stekende sol i hovedstaden. 

– Det er ofte mange kunder her om ettermiddagen på fredager, rundt vanlige middagstider, forteller Caneua.
Han tror det kommer av at at mange spiser middag på kveldstid på fredager, og at iskrem fungerer som en slags forrett. 

Dessuten er det ikke uvanlig at kundene strømmer på både fredag og lørdag kveld, på vei hjem fra middag på restaurant. Caneuas butikk er åpen til kl. 23:00 begge dager, også i vinterhalvåret. De resterende dagene har han varierende åpningstider. Den dagen han har færrest kunder, er på søndager.

– Det florerer av klesbutikker på Karl Johan. De er stengte på søndager, og det fører til færre forbipasserende, sier han. 

Caneua forventer likevel et stort kundetrykk i ukene fremover. 

– Snart er det jul, og med julen kommer julemarkedene. Det trekker folk til Karl Johan. Før det, er det Black Week. Da er det en fordel å være omringet av klesbutikker, avslutter han.

 

 

 

 

 

 

Emneord: