Oslo

Robothunden "Spot" i Oslo

Det norske selskapet Cognite fikk robothunden Spot fra USA. Nå kan du risikere å møte den på arbeidsplassen din.
Onsdag, 10 november, 2021 - 10:23

Robothunden Spot skal sies å kunne redde liv. Den skal ta oppgaver som mennesker har gjort til nå, både vanlige og farlige jobber som gjerne omhandler større maskinerier. Robotens hunde-lignende form fascinerer mange som møter den for første gang, spesielt doktorgrad-studentene tilstede under det nordiske kunstlig inteligens seminaret, Nordic AI meet, som fant sted 2. og 3. november. 

Kristoffer Gjerde er dataingeniør for det norske IT-selskapet Cognite, som han representerte på dette seminaret da han tok med seg Spot. Selskapet Cognite jobber med å forenkle og planlegge prosesser på steder som oljeplattformer og skip, hvor Spots rolle kommer inn i bildet. Gjerde gikk på NTNU og studerte datateknologi med en spesialisering i AI. 


DEDIKERT: Gjerde jobber mye med Spot. Amanda P. Giske

— ­­Cognite fikk Spot av Boston Dynamics for to år siden for å teste ut hvilke muligheter Spot kunne ha, med mål om å få plassert Spot på oljeplattformer. Tanken er at Spot skal vandre rundt på industriområder og lese av informasjon fra analoge målere.

Gjerde forteller at dette er oppgaver man ansetter arbeidere til å gjøre, men er en jobb Spot kan overta. Cognite og Boston Dynamics skal ifølge Gjerde ha ukentlige oppdateringer på hvordan utviklingen går.

— Cognite er en av kundene som gjør at Boston Dynamics i det hele tatt satser så mye på robotteknologi som de gjør.


KONTROLL: Spot kan styres med en ekstern konsoll. FOTO: Amanda P. Giske

Det er derimot ikke bare positiv respons til Boston Dynamics sin robothund, på twitter er mange skeptiske til den nye oppfinnelsen. Netflix sin TV-serie Black Mirror har en episode kalt Metallhead som handler om noen robothunder som jager hovedpersonene med motiv for å drepe. Boston Dynamics ble spurt om de kunne låne bort Spot til denne episoden i serien, men dette takket selskapet nei til. Gjerde forteller at mange stiller han spørsmål om akkurat dette når de møter Spot for første gang. 

 

I en artikkel for nettavisen azcentral, oppsummerer produsenten Taylor Seely episoden av Black Mirror, og legger til: 

“… Basically, the entire episode revolves around one woman running from the robot dog, and it’s the most terrifying thing I’ve ever seen. And Boston Dynamics needs a SERIOUS reality check because no one wants that stupid robot. Hell no.”

 

— Jeg tror Spot gir to sterke følelser hos folk, den ene er fascinasjon som gjør at alle tar opp mobiler og kameraer, og den andre følelsen er frykt. Denne følelsen av frykt tror jeg kommer av at vi alltid har sett roboter I science fiction-filmer, filmer som aldri ender bra, som den filmen the terminator, forteller arrangør Sachin Gaur, forskningskoordinator for NORA.


SITT: Roboten kan gå opp og ned trapper samt sitte. FOTO: Amanda P. Giske

Gaur utdyper at han ikke tror Spot kan ta over verden, selv om det er det de fleste først tenker når de ser roboten.

— Noe av det som gjør akkurat denne roboten så fascinerende er at den har en bio-inspirert form, som blir med på å gi en sterk følelsesreaksjon hos folk som man ikke kan forutse.


IKKE REDD: Gaur mener Spot ikke er noe annet enn en robot på hjul. FOTO: Amanda P. Giske

— Dette er en samling med noen av de beste hjernene i Norden, som alle jobber med kunstig intelligens. 

Gaur var med på å få Cognite innom seminaret, og omtaler seminaret som en samling av noen av nordens beste hjerner innen kunstlig intelligens. Planen er å arrangere lignende seminar de neste fem årene, og åpne for at flere innteresserte kan delta, ikke bare doktorgrad-studenter. 

 


SAMLES: Det var flere nasjonaliteter samlet for seminaret i Oslo. FOTO: Amanda P. Giske