Forskningsansvarlig Elisabeth T. Swärd (venstre) og generalsekretær Grete Herlofson (høyre) snakket om arbeidet til NKS på podkastinnspillingen på Litteraturhuset i Oslo. Foto: Herman Osnes Opdal

Rosa Resept: - Det som er usexy og tabubelagt

Norske Kvinners Sanitetsforening lanserer podkasten "Rosa Resept – forskning og tabu om kvinnehelse".
Onsdag, 10 november, 2021 - 10:16

Mandag 8. november var det duket for NKS sin podkastlansering på Litteraturhuset i Oslo. Det ble avholdt liveinnspilling der generalsekretær for Grete Herlofson og forskningsansvarlig Elisabeth T. Swärd snakket om arbeidet til Sanitetskvinnene. 

N.K.S har i 125 år arbeidet med kvinnehelse. Sanitetskvinnene mener at det ikke er likestilling innen helse, og at kvinnehelse blir underprioritert i helsevesenet. I sitt arbeid vil de ta ansvar som forskningsaktør og sette kvinnehelse på dagsorden


Herlofson ledet podkastinnspillingen. Foto: Herman Osnes Opdal

Vil nå bredt


Herlofson (venstre) og Swärd (høyre) snakker sammen om podkasten og arbeidet til NKS. Foto: Herman Osnes Opdal

Podkasten har vært i arbeidsprosess i ca. et år, men innspillingen har gått siden sommeren i år. Formidlingsønsket er stort, og med denne podkasten ønsker N.K.S å nå ut til en yngre målgruppe, da spesielt unge kvinner. 

–  Vi vil nå bredt. Vi vil nå pasienter, brukere og kvinner som er opptatt av problematikken og som kjenner seg igjen i temaene vi tar opp. Vi vil nå journalister som kan skrive om det, forskere som forsker på området og helsepersonell som trenger kunnskap, forteller Swärd til Journalen. 

–  Vi vil nå menn og, tilføyer forskningsansvarlig. 

N.K.S har en rekke tilbud og ordninger som skal hjelpe til i arbeidet med å nå målgruppen.

– Vi har nettopp lansert serien «Svanger» der vi snakker med gravide eller par som nettopp har blitt foreldre om tematikk knyttet til fødsel og barsel. Vi prøver å sette kunnskapen vi har inn i system og gjøre den anvendbar og nær, sier generalsekretær Herlofson. 

Innsikt i skambelagte sykdommer

Forskningsansvarlig forteller under innspillingen at de har jobbet med å finne kvinner som kan gi innsikt i disse skambelagte sykdommene som påvirker kvinner

– Jeg var overrasket over at noen ville stille. Jeg har jobbet med forskning ganske lenge, og det å få fram pasienter og brukerperspektiv kan man klare. Det er vanskeligere å få kvinner til å fortelle hvordan det er å leve med disse tabubelagte sykdommene som gjerne kan oppfattes som «usexy». Det er noe med det å sette ansikt på disse sykdommene, sier Swärd. 

– Mange av sykdommene rammer livmoren og kvinners underliv, og det å fortelle om at man for eksempel ikke kan ha samleie med kjæresten sin er ikke nødvendigvis noe man vil fronte. 


Hans Christian Lillehagen, generalsekretær i Stiftelsen Dam snakket på podkastlanseringen. Fra venstre: Grete Herlofson, Hans C. Lillehagen og Elisabeth T. Swärd. Foto: Herman Osnes Opdal

Finansiering har gjort prosjektet mulig

Rosa Resept har fått finansiering til podkasten fra Stiftelsen Dam. Stiftelsen har som mål å gi støtte til forsknings- og helseprosjekter, og de forvalter 6,4 prosent av overskuddet til Norsk Tipping. Generalsekretær i Stiftelsen Dam Hans Christian Lillehagen fortalte under innspillingen at det er viktig at tippingsoverskuddet går til viktig arbeid. 

– Det er alltid vanskelig å finne finansiering, men vi har en ganske original problemstilling. Podkast er noe mange kan anvende, men akkurat den tematikken rundt disse sykdommene og lidelsene som ingen gidder å snakke om eller bry seg om er vårt kjennetegn, sier Swärd til Journalen når vi spør om det har vært utfordrerne å finne finansering til prosjektet. 

–  Det er viktig for oss at når vi har fått støtte fra Stiftelsen Dam så slipper vi å finne annonsører sånn at vi aldri får spørsmål om vi har noen bindinger til industri eller behandler. Det er en podkast som er reklamefri som man fint kan høre fra ende til annen, understreker generalsekretær Herlofson.