Selger ringer for å starte fritidsordning i Gambia

Demba Oslo har i flere år solgt sølvsmykker som er håndlaget i Gambia. Nå ønsker de å gi tilbake til byen ringene lages i.
Onsdag, 10 november, 2021 - 10:03

Ole Demba Gullbekk Bandeh er en av gründerne bak merket Demba Oslo, som ble etablert i 2018. Demba Oslo selger sølvringer som er håndlaget av lokale sølvsmeder i byen Bakau, der Bandeh har familie. Han har alltid ønsket å gi tilbake til Bakau og nå har han endelig samlet inn nok penger til å starte en fritidsordning for barna der. 


Demba Oslo er oppkalt etter Ole Demba Gullbekk Bandeh selv.  Foto: Sval Rosenløw Eeg

– Der vi har verkstedet vårt i Gambia er det masse barn som henger rundt i gata, men ingenting er organisert for dem. Vi ønsker å ta vare på de barna, fordi de er alene så mange timer etter skolen imens foreldrene er på jobb, sier han. 


Bandeh kan fortelle at ringene er lagd ved bruk av tradisjonelle afrikanske metoder.Foto: Sval Rosenløw Eeg Sval Rosenløw Eeg

 

Gir bort ti prosent

For hvert smykke Demba Oslo har solgt, har de sagt at ti prosent av inntektene skal gå tilbake til Gambia. Nå har de endelig solgt nok ringer til å få råd til å starte frididsordningen. 

– Neste gang jeg drar til Gambia skal jeg lete etter en tomt vi kan kjøpe, sier han.


Bandeh ble oppkalt etter oldefedrene på begge sider av familien. ”Ole” er oldefaren fra Norge og ”Demba” er oldefaren fra Gambia. Foto: Sval Rosenløw Eeg 

Etter at Bandeh har kjøpt en tomt, er planen å sette i gang med å lage lekeplass og legge til rette for andre aktiviteter for barna. Bandeh har ikke hatt mulighet til å dra til Gambia det siste året, på grunn av koronapandemien, men nå er planen at han skal reise i desember. Han kan også fortelle at noe av grunnen til at han startet Demba Oslo var for å kunne reise oftere til Gambia. 

– Gambia er en stor del av meg og Demba representerer mine følelser ovenfor Afrika. Jeg vil at de som tjener penger på Demba hovedsakelig er folk i Gambia, sier Bandeh. 


Ole Demba Gullbekk Bandeh har alltid likt å bruke ringer, men han syntes mange av merkene som fantes i Norge var for dyre, derfor laget han sine egne i stedet for. Foto: Sval Rosenløw Eeg 

Inspirerende

Emil Ringheim deler kontor med Demba Oslo og har fulgt bedriften fra starten av. Han sier følgende om Bandeh og det nye fritidsordnings prosjektet:


Emil syntes arbeidet til Demba Oslo er inspirerende. Foto: Sval Rosenløw Eeg 

 

– Det er veldig inspirerende og kult at han har en kampsak han brenner så sterkt for. I tillegg til at de lager fine ting med god kvalitet bryr de seg også veldig om de som lager produktene og samfunnet rundt, sier han.