Med juletre, bålpanne og barnelatter var det julestemning på Kampen torsdag kveld. Foto: Ragnhild Marie Kjosbakken.

Slår et slag for smått og lokalt

Bedriftene på Kampen er i ferd med å skape en ny tradisjon for å vekke tilstrømmingen til en ellers rolig bydel.
Søndag, 28 november, 2021 - 18:46

Torsdag ettermiddag gikk arrangementet «Førjul på Kampen» av stabelen. Da åpnet bedriftene dørene for alle som skulle ønske det, og inviterte inn på julestemning og en prat. 

Møbeltapetserer Anne Marie Blix Sunde har drevet Kampen møbeltapetsering sammen med mannen sin siden 2008. Det er hun som hadde ideen om dette initiativet.


Ingar Blix Aaeng og Anne Marie Blix Sunde driver Kampen Møbeltapetsering og ønsket velkommen til verkstedet med gløgg og julestemning. Foto: Ragnhild Marie Kjosbakken.

– Tanken er at det skal være et arrangement på dugnad for alle oss småbedrifter for at vi skal hjelpe hverandre med å bli synligere og trekke til oss kunder fra nærliggende områder som Tøyen og Ensjø. Vi vil slå et slag for de små bedriftene, forteller Sunde.

Hun tenker at målet med «Førjul på Kampen» er at folk skal huske på bedriftene der, resten av året. 

– Det er viktig for oss at folk bruker de lokale bedriftene, ellers så går det ikke å drive smått og lokalt, sier Sunde.

Hun forteller håpet for «Førjul på Kampen» er å få folk dit og få dem til å huske på Kampen som et strøk der man kan handle, spise og hygge seg. 


Gatene på Kampen var fylt av mennesker. Foto: Ragnhild Marie Kjosbakken.

Skaper tilhørighet

– Tanken min var at vi bedriftene burde samarbeide litt mer. Det er mange små familiedrevne bedrifter her og man har ikke så mye tid til overs. Så i stedet for å jobbe på hver vår tue, så kan vi dra lasset sammen og hjelpe hverandre, mener Sunde

Hun forteller at det før i tiden var det masse bedrifter på Kampen, etterfulgt av en periode der det har vært veldig stille og rolig. Men nå ser de en ny renessanse med bedrifter og liv.

– Det har vært tradisjon på Kampen for at noen bedrifter samarbeider, i tillegg til arrangementer som Egnerdagene og Kampendagene. Men det er mange fler enn dem som er en del av disse arrangementene, som har jobben sin her, forteller Sunde.

Hennes ønske ble da å få samlet flest mulig, da det er fint å føle at en er en del av noe større og en del av en gjeng. 


Blomsterbutikken på Kampen var en av bedriftene som tok del i dugnadsarrangementet og hadde ekstra tilbud denne kvelden. Foto: Ragnhild Marie Kjosbakken.

Vigdis Tvedt, enhetsleder for lokalmiljø og folkehelse i Bydel Gamle Oslo, synes at det er flott at det settes fokus på de lokale bedriftene gjennom et slik arrangement.

– I tillegg kan dette være med på å skape identitet i de enkelte bydelssamfunnene, sier Tvedt til Journalen.

En juletradisjon

Førjul på Kampen ble arrangert for første gang i 2019, og i 2020 ble tradisjonen avbrutt før den var startet på grunn av korona. 

– Men første året var vellykket – en del firmaer deltok og det var godt oppmøte tross snøvær og stiv kuling, forteller Sunde.

Håpet for årets arrangement var at folk skulle kose seg.

– Vi lager god stemning med servering, fakler og julemusikk for menneskene i byen vår, sier Sunde 


Marte Sundland og datteren gledet seg til at Kampen Økologiske bondegård skulle komme med en hest og et esel de kunne hilse på. Foto: Ragnhild Marie Kjosbakken.

Marthe Sundland og datteren som bor på Vålerenga, tok turen opp til Kampen denne førjulskvelden.

– Det er et fint sted å møte naboer og generelt møte folk uplanlagt, sier Sundland.

Hun oppdaget arrangementet på Facebook og så at det skulle komme en hest, og tenkte det kunne være morsomt for datteren å ri.

 

Dugnad

Det er Sunde som holder i trådene til «Førjul på Kampen», men ellers er det et dugnadsprosjekt, der alle bedriftene styrer selv og lager så mye de vil eller rekker ut av dagen. 

– Det er ikke gjennomorganisert på detaljnivå, men alle hiver seg rundt og gjør det beste de klarer, sier Sunde.


Det ble stor glede blant barna da hesten ankom Thorbjørn Egners plass. Foto: Ragnhild Marie Kjosbakken.

Sunde forteller at alle bedriftene der er litt ulike; noen driver detaljhandel og har gjerne litt tilbud under arrangementet. Men andre bedrifter på kampen driver med tjenester og produksjon.

– Dette arrangementet kan sees på som et slags motstykke til Black Friday. Dette er ikke en dag for det elleville salget og kanonpriser, påpeker Sunde.

Hun presiserer at dette gjøres mest for at folk skal kunne komme inn å hilse på de ulike bedriftene og mener at det til vanlig er en terskel å gå inn til slike typer bedrifter uten et spesifikt ærend.

– Så vi åpner dørene så folk skal få mulighet til å stille spørsmål og bli kjent med oss, sier Sunde.

 

 

 

Emneord: