Medgrunnlegger Håkon Vadstein (t.v.) og te-nerd Ingjerd Karstensen vil opprette tekultur i Oslo. Foto: Anna Skaugrud

Spill the Tea: – Skritt i riktig retning

Spill the Tea vil i sin popup på Steen & Strøm skape kultur i Oslo rundt etisk og bærekraftig te.
Onsdag, 24 november, 2021 - 11:10

I forrige uke åpnet popup-butikken til Spill the Tea på Steen & Strøm i Oslo. På tross av et selvtitulert smalt konsept, vil de tette et hull i det norske markedet med teblader. Og det skal gjøres bærekraftig og etisk. 

En rekke utfordringer

– Vi benytter oss ikke av teposer, men heller teblader i løsvekt. Ved teposer er det mye unødvendig emballasje, og de frigir mikroplast i koppen og i naturen når det kastes, sier medgrunnlegger Håkon Vadstein. 

Han forteller videre at teindustrien har flere utfordringer, deriblant en rekke store mellomledd fra bonde til butikk, som resulterer i svært lite profitt til bonden. 

– Vi tenker ikke at denne butikken løser alle problemene, men det er et skritt i riktig retning og en mulighet for oss å støtte de produsentene som er endringsagenter i industrien. 

I industrien for smaksatt te er det ofte slik at tebladene smaksettes i et mellomledd heller enn hos produsenten selv. Dette forteller Vadstein at ble et viktig poeng for deres merkevare; nemlig at teen skulle være produsert og smaksatt samme sted. 


Produktene selges ikke i teposer hos Spill the Tea. Foto: Anna Skaugrud

Tekultur i Oslo 

Bedriftsidéen startet med fire venner som ble lidenskapelig opptatt av te. De oppdaget raskt at de ikke hadde tilgang på forskjellige typer te i Oslo, og det var utfordrende å finne informasjon rundt te og problematikken bak produksjonen. 

– Vi har som mål å skape en kultur og et miljø rundt te, holde arrangementer og kurs og fortsette arbeidet med det etiske og bærekraftige, sier Vadstein. 

Den selverklærte te-nerden Ingjerd Karstensen, er på sin første dag som ny deltidsansatt i butikken. 

– Jeg jobbet med en av grunnleggerne som fortalte meg om hele konseptet, og jeg tenkte: “Hvorfor har ingen gjort dette før?”, forteller hun. 

Hun savner et engasjement rundt te og har startet i jobben for å lære seg enda mer. 

– Hvorfor kan man ikke skape et likt engasjement rundt te som kaffe? Nordmenn bruker masse tid og penger på kaffe, og det tenker jeg kan gjøres med te også.


Karstensen (t.h.) synes nordmenn bør engasjere seg mer rundt te. Foto: Anna Skaugrud

Kortreist håndverk

Spill the Tea viderebringer filosofien sin til alle produktene i butikken. De selger keramikkprodukter som kun er produsert av lokale kunstnere og håndverkere. 

– Alle håndverkerne bor i Oslo eller omegn, og har en interesse for tekultur og tekeramikk, sier Vadstein. 

Han forteller at den ene av kunstnerne også sanker noen av produktene hun bruker i prosessen sin. 


All keramikken er kortreist og preget av kunstnernes egne stiler. Foto: Anna Skaugrud

 

Emneord: