Administrerende direktør i Private Barnehagers Landsforbund Anne Lindboe. Foto: PBL

Private barnehager stengte 14:00 i protest mot regjeringen

I dag klokken 14:00 stengte private barnehager over hele landet i protest mot regjeringas kutt i tilskudd. Leder i Rød Ungdom, Alberte Bekkhus, mener dette er et smålig prosjekt.
Onsdag, 24 november, 2021 - 19:33

Den nye regjeringens statsbudsjett inneholder et stort kutt i tilskudd til private barnehager og trer i kraft i januar 2022. Dette har skapt reaksjoner hos Private Barnehagers Landsforbund, som tidligere denne uka oppfordret over 2000 private barnehager å stenge dørene i dag klokken 14:00.

En av tre drifter i underskudd

Journalen har snakket med administrerende direktør i PBL, Anne Lindboe. Hun mener tiltaket er en nødvendig protest mot regjeringens kutt i tilskudd.

– Vi har en sektor der en av tre drifter i underskudd, forteller Lindboe over telefon.

Videre forteller hun at kuttene som regjeringen foreslår vil innebære 600 millioner bort fra sektoren. Dette betyr at flere private barnehager kommer til å drifte i underskudd etter kuttene er innført.

– Det er altså ganske lett å forstå hvorfor vi innfører et så alvorlig tiltak. Ingen barnehager kan drifte med null i overskudd, sier hun.

Lindboe presiserer at kuttene vil ramme kvaliteten i tilbudet til barna.

– I ytterste konsekvens vil kuttene etterhvert medføre at enkelte barnehager må legge ned. Det er en stor grunn til at vi aksjonerer, forteller hun.

PBL har ikke innført like alvorlige tiltak siden Stoltenberg-regjeringens forslag om å gi like mye tilskudd til kommunale og private barnehager i 2009.

– Det er et skikkelig smålig prosjekt

Journalen har også kontaktet leder i Rød Ungdom, Alberte Bekkhus. Hun mener PBLs aksjon er et smålig prosjekt som gjør det vanskelig for foreldre.

– Det er å ikke gjøre tjenesten man er forpliktet til å gjøre, og det blir i praksis å skyve barna foran seg, forteller Bekkhus over mail til Journalen.

Videre skriver Bekkhus at når man ser at PBL først er villige til å gjennomføre så drastiske tiltak når det er profitten deres det står på, blir hun opprørt.

– Det er en aksjon planlagt og gjennomført for å bevare pengene sine, ikke for å sikre barna og de ansatte et verdig tilbud, skriver hun.

I følge Bekkhus, får private kommersielle barnehager et pensjonstilskudd som ikke er knytta til deres reelle kostnader.

– Da får man et rom der pengene heller går opp i konsernet og hentes ut i profitt. For mange av de barnehagene som nå klager på at dette vil gå utover diverse, bruker store summer på såkalte “konsernbidrag”. Dette er penger som heller skulle gått til barna eller de ansatte, skriver Bekkhus.