Tiril Sundkjær tror mange synes det er tryggere å kjøpe en julekalender, framfor et sexleketøy. Foto: Sigbjørn Lægdene Stenvaag

Stor etterspørsel etter erotiske julekalendere

De siste årene har utradisjonelle julekalendere blitt mer populære. Butikksjef Tiril Sundkjær tror kalendrene kan bidra til en litt annerledes førjulsstemning.
Mandag, 29 november, 2021 - 11:44

– Jeg vil absolutt si at julekalendrene har blitt mer populære de senere årene, sier butikksjef i erotikkbutikken Duo Shop Tiril Sundkjær.

Hun sier videre at hun tidligere jobbet i en annen erotisk butikk, og at kalendrene ikke fantes da hun begynte der.

– Da de kom tok det helt av, og vi var gjerne utsolgt før desember startet. Jeg opplever at det også er stor etterspørsel her på Duo Shop, fortsetter hun.

Sundkjær sier at kalendrene er populære også i egen butikk, tross en mindre aktiv markedsføring.

– Vi selger kalendere hver dag jevnt og trutt. Vi er kanskje ikke like aktive i markedsføringen som andre konkurrenter, men ofte vet allerede kundene våre hva butikken er.


Duo Shop er en av mange leverandører av erotiske julekalendre. Foto: Sigbjørn Lægdene Stenvaag

En utradisjonell førjulsstemning

Sundkjær tror det at man ikke ser hva man får, bidrar til at kalendrene er populære.

– Jeg tror det er tryggere for folk å kjøpe leketøy i julekalender, fordi du ikke ser hva som er inni. Det er ingen som dømmer deg for det du har kjøpt, og ingen ser hva du kjøper, sier hun.

Til tross for at slike kalendre skiller seg ut fra de mer klassiske julekalendrene, tror Sundkjær at de også kan bidra til førjulsstemning.

 – Jeg tror kalendrene kan skape en førjulsstemning som er litt utradisjonell, men likevel viktig for folk som vil koble av og ha det bra, sier Sundkjær.

Hun forteller også at det er variert hvem som kjøper kalendrene, men den vanligste kunden er mellom 25 og 40 år.

– Det er en liten overvekt av kvinner som kjøper, men også mange par synes det er koselig å kunne gjøre noe sammen, fortsetter Sundkjær.


Sundkjær forteller at folk i alle aldersgrupper kjøper julekalendrene. Foto: Sigbjørn Lægdene Stenvaag

Mener mange par eksprementerer


Gro Isachsen mener erotiske julekalendere blir hva folk gjør det til. Foto: Sigbjørn Lægdene Stenvaag

Sexolog Gro Isachsen mener at mange bruker kalendrene til å bryte rutiner, og eksprementere.

– I julekalendrene vet du ikke hva dagens luke skjuler og hva slags nytelse innholdet vil føre til. Mange, særlig par, bruker slike kalendre til å holde fokus på den gode sexen og til å bli inspirert til å bryte rutinene og eksperimentere, skriver hun i en E-post til Journalen.

Hun tror at erotiske overraskelser kan bidra i samlivet, men understreker samtidig at begge parter må være enige om premissene.

– Kalendrene blir hva folk gjør de til. Det går selvsagt å lage en liten begivenhet av hver åpning av en luke og inngå avtale om at alt som finnes i kalenderen skal prøves straks. Jeg håper de som går til anskaffelse av slike kalendre er enige i utgangspunktet om kjøp, siden jeg har møtt kvinner som føler slike anskaffelser som press om sex fra partneren, skriver Isachsen.

Tror sexleketøy fortsatt er tabu for mange

De siste årene har nemlig erotiske julekalendere blitt et mer og mer populært produkt i Norge. Flere ulike aktører selger kalendrene, og man ser reklame for de flere steder. Tidligere var sexleketøy tabu, men denne populariteten kan tyde på en holdningsendring hos mange. Likevel tror ikke Isachsen at alle synes sexleketøy er helt stuerent å snakke om.

– Det spørs hvem du snakker med. Det finnes fortsatt de som har et kyskhetsideal og nekter både å snakke om sex og å utvikle sitt eget seksuelle potensial. Og det finnes de som har som hobby å eksperimentere med mest mulig leketøy og effekter som forsterker spenningen og tenningen. Jeg vil tro vi fremover vil få stadig flere sexleketøy og hjelpemidler som appellerer til alle sanser, forklarer hun.

Isachsen synes ikke sex burde være noe man ikke prater om.

– Tabuer er et onde. Når noe er tabu blir det ikke snakket om. Er det noe vi trenger å snakke om er det sex, mener hun.

 

 

Emneord: