Lavvo Østlandet setter opp lavvoer for årets julemarked på Youngstorget. Foto: Rowene Wingstad

Tidlig jul i år igjen

Første helgen i november pyntes det til jul i Oslos gater. På Youngstorget settes det opp seks lavvoer hvor det skal være julemarked i år.
Mandag, 8 november, 2021 - 19:05

Tomas Nikolaisen og Eirin Heiberg reiser året rundt for å sette opp lavvoer og hvite rammetelt (partytelt). I mange år har Lavvo Østlandet satt opp lavvoer i Oslo rundt juletider. Lavvoene som ble satt opp første helgen i november, skal stå fra nå og frem til jul.

– Det blir bål, hyggelig stemning og salg av julevarer, forteller Heiberg

Lavvo Østlandet 

Firmaet bak lavvoene har holdt på siden 2005, og heter Lavvo Østlandet. Heiberg og Nikolaisen kjøpte seg inn i 2015. Nikolaisen er den eneste som har vært med siden start. På pakking og transport har de brukt fire dager, og de håper oppriggingen vil ta to dager. De holder selv ikke markedet, de er leid inn. Når markedet er over, kommer de tilbake for å hente lavvoene. De er begge glade for å kunne rigge opp lavvoer til årets julemarked. 

– Koronaåret har vært hardt, heldigvis er vi kommet litt i gang igjen, sier Heiberg.

De seks lavvoene skal kobles sammen til et stort telt.

– Det meste vi har koblet sammen er 50 lavvoer, forteller Nikolaisen.


Tomas Nikolaisen og Eirin Heiberg er glade for å rigge opp lavvoer til årets julemarked. Foto: Rowene Wingstad 

Tidligere jul for hvert år

Allerede i november blir gatene pyntet til jul, noe mange syns er for tidlig. I en gjennomgang gjort av Nasjonalbiblioteket fra 2020, kommer det frem at man grovt sett kan si at julen kommer tidligere for hvert år. Gjennomgangen sier at vi gradvis blir mer eksponert for julerelaterte produkter, og omtale av julen, allerede i september, oktober og november. 

Jula varer ikke helt til påske

Annechen Bahr Bugge, sosiolog og forsker I ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet, sier at vi rydder bort julen tidligere enn før. Bugge forklarer at vi er mer opptatt av sunnhet i kostholdet, og at dette er med på å avslutte julen tidligere. 

– Det virker som vi rydder jula tidligere bort fordi vi har blitt mer opptatt av sunnhet og helse. Allerede 1. januar kommer fokuset på nyttårsforsetter og en sunnere hverdag inn, sier Bugge. 

Starter jula rundt 15. desember

Heiberg syns selv det er rart å rigge opp til jul tidlig i november. 

– Vi fra Gjøvik er vant med hvit jul og snø, så det er klart at det er rart å rigge sånn som dette i Oslo såpass tidlig. Jula kommer tidlig overalt, så man må jo bare akseptere det. For min del starter jula rundt 15. desember, sier Heiberg med et smil.