Er folk i Oslo bekymret for den nye covid-19 mutasjonen hele verden prater om? Foto: Thomas Fure

Mange er bekymret for Omikron

- Ubehagelig at det kommer nye mutasjoner som kan forandre status helt, sier småbarnsmor Susanne Zanaetland. Vaksineekspert forstår at folk er bekymret.
Tirsdag, 30 november, 2021 - 22:50

Den siste uken har nyhetene om nok en mutasjon gått verden rundt. Den nye koronavarianten fikk sitt navn, Omikron, for bare fire dager siden. Nå er det noen få mistenkte tilfeller i Norge. Flere land har stengt grensene sine, og vi ser nedstenginger nedover i Europa, slik vi så sist vinter.

Journalen gikk ut i gatene for å høre hva folk i Oslo tenker om den nye mutasjonen. Er de bekymret?


Susanne Zanaetland var på tur i dag med familien på Karl Johans gate. Foto: Thomas Fure

Susanne Zanaetland jobber som administrasjonsarbeider i et advokatfirma. Hun er også småbarnsmor. I dag er hun ute med barna og mannen på Karl Johans gate. Hun synes det er ubehagelig at det hele tiden kommer nye mutasjoner, men føler seg heldig at hun bor litt utenfor sentrum.

– Det verste er jo for barna. Blir det full nedstengning igjen må barna holde seg hjemme, og det går jo utover det sosiale. De har allerede vært nok hjemme alene, sier Zanaetland.

Vaksineekspert: Forstår at folk er bekymret


Vaksineespert Tone Gregers. Foto: Pressefoto

– Det er fullt forståelig at folk er bekymret. Det er helt normalt å være bekymret over ting vi ikke har kontroll på, sier vaksineekspert Tone Gregers.

Hun er førstelektor ved Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo og har i flere år forsket på hvordan immunforsvaret fungerer.

– Når det gjelder den nye varianten, så er det ikke mye vi vet, og da er det lett at man blir litt mer engstelig. Men det er viktig å huske på at vi har hatt nye varianter av viruset før, og vi kommer til å se nye varianter i fremtiden, sier forskeren.

Dette vet vi 

Det er foreløpig mye usikkerhet rundt den nye virusvarianten, ifølge Gregers. Det man vet er at Omikron inneholder mange mutasjoner, og at majoriteten av disse sitter i spike-proteinet, eller “piggen”, som stikker ut på overflaten av viruset. 

– Det vi ikke vet er om vaksinen eller tidligere koronasykdom har like god beskyttelse mot den nye varianten. Antagelig gjør de ikke det, men vi tror likevel at beskyttelsen er bare noe redusert, sier Gregers.

– Derfor ser vi enkelte tiltak komme tilbake, som anbefaling av munnbind og endrede karanteneregler. Det åpnes også for koronapass i kommuner som ønsker det.

Hun mener likevel at det er all grunn til å tro at vaksinene er effektive mot alvorlig sykdom. Gregers er også positiv til at det ikke vil bli en ny nedstenging. Dette begrunner hun med at mer enn 90 prosent av alle over 18 år er vaksinerte med to doser i Norge.

Gregers mener at det nå er viktigere å få vaksiner ut til områdene som har lav vaksinedekning, som for eksempel i Afrika, framfor å prioritere en tredje dose til nordmenn.

Det verste er å ikke få møte familien


Andresen er bekymret for å ikke få møte barnebarna. Foto: Thomas Fure

Lisbeth Andresen er pensjonist og har jobbet som lærer hele livet. Tidligere nedsteninger har ikke påvirket livet hennes i stor grad, da pensjonisttilværelsen går som før. Likevel håper hun at det ikke blir nye nedstengninger, spesielt med tanke på begrensninger i nærkontakter.

– Jeg synes at det er skremmende at den stadig muterer, samtidig så hører jeg at den smitter mer, men at den ikke slår ut like hardt som de tidligere versjonene. Det verste er at jeg ikke får møte barnebarn og venner like mye, sier Andresen.

Likevel går hennes tanker aller mest til de som står svakest i samfunnet.

Ensomhet er en stor utfordring

– Ensomhet har jo vært en stor utfordring. Vi har jo måttet stenge ned våres sosiale tilbud i de tidene det har vært flere tiltak. Da har det vært mange som har fått kjent på en sterk ensomhet, sier Iselin Gjeruldsen.

Gjeruldsen står ute på Karl Johan og tar imot penger fra forbipasserende for Frelsesarmeen i dag. Når hun ikke står her, arbeider hun med det sosiale arbeidet som Frelsesarmeen gjør til daglig.

– Vi har egentlig klart å finne måter gjennom pandemien slik at de som trenger oss har fått hjelp. Ta for eksempel slumstasjonen. Når de var sterkt redusert hadde vi en matbil som kjørte rundt å ga folk mat, sier Gjeruldsen. 

Gjeruldsen håper likevel at det ikke blir nye nedstengninger som går utover de aller svakeste i samfunnet. Hun har ikke gjort seg opp noen sterke meninger om Omikron, da viruset fortsatt er nytt.

– Den er jo såppas ny at man vet jo ikke helt hva som skjer, annet enn at man må følge smittevernsreglene og være litt forsiktig, sier Gjeruldsen.

 

Emneord: