Trøtte og glade etter maraton

20 år etter premieren kan man fortsatt se Ringenes Herre på kino. Men hvor er de utvidede versjonene blitt av?
Tirsdag, 9 november, 2021 - 14:35

I år er det 20 år siden den første Ringenes Herre-filmen hadde premiere, og helt siden 2004 har publikum samlet seg til maraton-visninger av trilogien på Colosseum. Programdirektør i NFkino, Christin Berg, forteller at hun selv var til stede første gang.

– Vi begynte å vise Ringenes Herre-filmene som maraton ganske raskt etter den siste filmen var sluppet. Det har vært en stor suksess og har tidligere solgt veldig mange billetter. Nå er det litt mer den harde kjerne som kommer, sier hun.

Første gang i år

For Vetle Bekkelund og Adrian Tofting er det derimot første gang de har sett filmene i ett strekk på kino. De kommer lørdag morgen ut fra Odéon på Storo som også arrangerte maraton i år.

– Vi har ikke vært på kinomaraton før, bare arrangert hjemme. Vi var akkurat gamle nok til å se dem da de kom ut første gang, forteller de, og jeg hadde mareritt etterpå, legger Bekkelund til.

Nå er de trøtte etter nærmere ti timer på kino, men lykkelige over at ringen havnet i vulkanen denne gangen også.


Vetle Bekkelund og Adrian Tofting har tilbragt natten på kino. Foto: Johannes L. F. Sunde

I motsetning til i en del andre land i Europa er det ikke så vanlig å se eldre filmer på kino i Norge. Berg peker både på strukturelle og kulturelle forskjeller som gjør at det hovedsakelig er cinemateket som fyller den rollen i Oslo. Når det gjelder maratonvisninger i stort format er det helt egne krav.

– Et konsept som dette kan man bare gjennomføre med filmer som har en enorm fanskare. Vi har gjort noe tilsvarende med Harry Potter–filmene også, men de varer jo over 20 timer til sammen, forteller hun.

Ga mersmak

Camilla Nettum har aldri sett filmene på kino før. Hun ble introdusert for serien av samboer Alexander Frogner.

– Dette var som å være tilbake i barndommen når man så dem på kino for første gang, synes han. Alle de episke scenene er like gode, kanskje til og med bedre.


Camilla Nettum og Alexander Frogner ble så fengslet av filmene at de glemte å spise snacks. Foto: Johannes L. F. Sunde

De er enige om at filmene holder høy kvalitet selv 20 år senere, og at historien om kampen mellom det gode og det onde er sterk. Frogner har bare én innvending.

– Jeg er litt skuffet over at det ikke var de utvidede versjonene som ble vist. Det var en ripe i lakken.

Berg forsikrer om at de utvidede versjonene kommer tilbake.

– Vi lanserte først programmet med de utvidede versjonene og prøvde virkelig å få det til, men rettighetene til å vise dem er ikke til salgs akkurat nå. Til våren blir det mulig igjen, så da blir det et nytt og enda lengre maraton på Colosseum.