Korona-smitten øker, men OsloMET undersøker ikke om studenter er vaksinert. FOTO: Mari Bækkelund

Undersøker ikke om praksisstudenter er vaksinert

Over 200 bachelorstudenter i sykepleie fra OsloMet i Pilestredet ute i praksis. Selv om koronasmitten øker, undersøker ikke OsloMet om studenter som skal ut i praksis har tatt vaksine.
Mandag, 6 desember, 2021 - 20:18

Koronasmitten i Oslo øker. I forrige uke oppfordret Byrådet i Oslo til å bruke munnbind på kollektivtransport, i butikker, på kjøpesentre og i taxi.

Samtidig er over 200 bachelorstudenter i sykepleie fra OsloMet i Pilestredet ute i praksis. De skal praktisere sykepleie overfor pasienter med akutt, kritisk og kronisk sykdom.


Smitten øker i samfunnet, og myndighetene oppfordrer folk til å holde avstand. Illustrasjonsfoto. Foto: Mari Bækkelund

 

— Ikke behov for å vite om studentene er vaksinert eller ikke

OsloMet har likevel ingen oversikt over hvor mange av sykepleierstudentene som er vaksinert.

— Jeg kan bekrefte at vi ikke samler inn denne typen informasjon, siden det er en personopplysning vi ikke har hjemmel for å behandle.

Det sier Claudio Steidl Talgo. Hun er seksjonssjef på Fakultet for helsevitenskap på OsloMet.

— OsloMet har ikke behov for å vite om studenter er vaksinert eller ikke. Det er praksisstedet, som da fungerer som arbeidsgiver for studentene, som eventuelt har behov og grunnlag til å vite dette i forbindelse med pasientsikkerhet og smittevern.

Talgo tilføyer at slik hun forstår reglene kan praksisstedet spørre studenten, men at studenten ikke er pålagt å svare.

Krever en særskilt god grunn

Arbeidsgiver kan i utgangspunktet ikke kreve å få vite vaksinasjonsstatus. Det opplyser Arbeidstilsynet på sine nettsider.

Dersom arbeidsgiver skal spørre om vaksinasjonsstatus, kreves det en særskilt god grunn for dette. Det må også drøftes med de tillitsvalgte på forhånd. De samme retningslinjene gjelder for koronatesting.

Har blitt oppfordret til å ta vaksine

— OsloMet har ikke spurt om vi har tatt vaksine. Men skolen har jo oppfordret oss til å ta både influensa- og Covid-vaksine.

Det sier Marta Svennevik Kvinen. Hun er sykepleierstudent, og var ute i praksis tidligere i høst.

— Vi har fått beskjed om at noen praksissteder kan be om å få vite om vi har tatt vaksinen. Jeg vet ikke om noen av medstudentene mine har blitt spurt om dette, sier Svennevik Kvinen. 

Hun understreker at hun tror at de fleste av medstudentene hennes er vaksinert.

 

Journalen har tatt kontakt med et av sykehusene som for tiden har praksisstudenter fra OsloMet, for å spørre om deres rutiner. Vi fikk ikke svar innen denne artikkelen skulle publiseres.