Det ligger mange serveringssteder i Strøget. FOTO: Amanda P. Giske
Oslo

Delte meninger om koronasertifikat

Flere land har innført koronasertifikat for serveringsbransjen. Nå er det kanskje Norge sin tur. 
Mandag, 29 november, 2021 - 21:42

I flere land i Europa er det blitt vanlig å vise til koronasertifikat når man endten er ute for å spise eller møte venner. Ingvild Kjerkhol har ifølge E24 sagt at regjeringen nå også vurderer bruken av koronasertifikat her i Norge. Dette skal ifølge VG også FHI og Helsedirektoratet ha sett nærmere på. Journalen tok derfor kontakt med flere forskjellige serveringsbransjer for å høre hvordan de ser på saken, og om de er positivt eller negativt innstillit til det eventuelle vedtaket. 

Bartender og politi

Journalen tok kontakt med Laurent Vacarisas, eieren av utestedet Uhørt og Cafe Sør. Vacarisas forteller at de allerede har lastet ned appen for å sjekke koronapass.

— Vi har allerede lastet den ned. Da har vi den klar om myndighetene skulle innført det som en regel.

Koronapass-appen viser også alder til vedkommende som er et flott hjelpemiddel for steder med aldersbegrensning.

— Vi innførte alle disse tiltakene, som QR-kode, en-meteren og forbud mot dansing, noe jeg skjønner at vi måtte, men det strider mot funksjonen av dette stedet. Det er ikke sånn jeg vil drive dette utestedet, jeg vil at dette skal være en møteplass hvor vi skal få slippe å være bartendere og politi. Så om vaksinepass lar oss slippe det, er jeg veldig positiv til det.


Cafe sør er positive til koronasertifikat. FOTO: Amanda P. Giske

Vacarisas sier han ikke bekymrer seg for at det skal påvirke omsetningen, og viser til nedstengingen som eksempel på at de har klart seg gjennom tøffe tider før.

Vanskelig å gjennomføre

De daglige lederne ved McDonalds og Burger King hadde like meninger om at et koronasertifikat ville minske antall gjester, spesielt de som nå velger å sette seg ned for å spise. De mente også det ville blitt vanskelig å kontrollere. 

Maya Hassan er ansatt ved W.B. Samson, og tror koronasertifikat kan være vanskelig å få gjennom. 

— Jeg ville følt meg tryggere på jobb, men det var vanskelig nok å få folk til å bruke munnbind. Og skal man da kaste ut de som ikke har det koronapasset? Jeg tror det blir litt vanskelig å gjennomføre. 


W.B. Samson i Folketeateretpassasjen. FOTO: Amanda P. Giske

— Jeg vil heller vaksinere eller teste meg og da vise koronapass, enn å ikke få dra ut i det hele tatt, sa Margrethe Alida til Journalen. Alida er ansatt ved Oslo Street Food og sier hun ville vært mer komfertabel hvis hun visste at alle rundt seg var vaksinerte eller hadde testet negativt. 

De fleste av serveringsstedene var enige om at bruken av koronasertifikat var bedre enn de tidligere restriksjonene. De tidligere reglene var for kunder å holde en meter, bestille mat og drikke ved bruk av QR-koder og danse- og mingleforbud.