Paracet og Ibux er smertestillende medisiner du får kjøpt reseptfrie i butikk. Foto: Hannah Solberg-Wåtland.

Bruk av smertestillende blant ungdom øker

En ny studie basert på informasjon hentet fra Ungdata-undersøkelsene viser at bruk av smertestillende øker blant ungdom som sliter psykisk.
Onsdag, 1 desember, 2021 - 18:20

Ungdata-undersøkelsene er lokale barn- og ungdomsundersøkelser der skoleelever over hele landet svarer på spørsmål om hvordan de har det, og hva de driver med på fritiden. En ny studie basert på informasjon fra disse undersøkelsene viser at bruk av smertestillende blant ungdom som sliter psykisk øker. 

I en forskningsartikkel fra Fakultet for helsevitenskap ved Oslomet presenteres funnene fra studien. En av forskerne bak studien er førsteamanuensis Siv Skarstein.

Fakta om Paracet

  • Reseptfritt legemiddel
  • Brukes som korttidsbehandling
  • Kan doseres inntil tre ganger i døgnet

Resultatene viser at angst og depresjon er seks til ti ganger så vanlig hos ungdommer som bruker smertestillende hyppig, som hos de som bruker det sjelden eller aldri. Skarstein sier i artikkelen at funnene kan tyde på at ungdommene ikke får den profesjonelle hjelpen de trenger, og heller prøver å medisinere seg selv.

Overforbruk av smertestillende er daglig eller ukentlig bruk over lengre tid, og de mest brukte medisinene er Paracet og Ibux.

Brukte Paracet daglig

“Julie” brukte Paracet daglig i flere uker for å lindre ryggsmerter. Hun ønsker å være anonym, og blir derfor omtalt som “Julie” i denne saken. 

– Jeg brukte Paracet 4-5 ganger daglig over en lang periode, forteller “Julie”.

Hun opplevde intense ryggsmerter på jobb. Istedenfor å oppsøke lege valgte “Julie” å selvmedisinere med reseptfrie smertestillende. 

– Til slutt hadde ikke paraceten noen virkning, og først da bestemte jeg meg for å dra til legen. Det viste seg at jeg hadde skoliose, sier “Julie”.

“Julie” er en av mange unge som velger å selvmedisinere seg med smertestillende og unngår å oppsøke lege, slik studien viser.

Tyr til meditasjon


Esther Ngwassi. Foto: Privat

Esther Ngwassi (20) slet med psyken da hun var yngre. I denne perioden brukte hun mye smertestillende for å lindre de psykiske plagene. Etter hvert bestemte hun seg for å ty til mer naturlige måter å lindre smertene på. 

– Jeg velger å bruke naturlige medisiner istedenfor piller når jeg har vondt, forteller Esther.

Hun forteller at hun ikke har tatt smertestillende på flere år, og sier hun heller ikke har følt behov for det.

– Jeg tror mange ignorerer bivirkningene som følger med overforbruk av Paracet. Likevel er det jo reseptfritt, så jeg forstår godt at unge velger slike medisiner når de sliter, avslutter Esther.