Kvinnelige gamere utsettes for seksualisering og trakassering

Andelen jenter og kvinner som gamer, har økt betraktelig de siste årene. Likevel utsettes de fleste av dem for seksualisering og trakassering hver eneste dag.
Onsdag, 1 desember, 2021 - 19:59

– Jeg spiller ganske sjelden alene. Hvis jeg gjør det har jeg nesten aldri på mikrofon, for det er ikke noe hyggelig å få de nedlatende kommentarene som “shut the fuck up bitch”, sier Tiril Melby. 

Hun legger til at det er kjipt å føle at hun ikke er en del av laget hun spiller med.

– Jeg sitter jo konstant og hører på at guttene snakker med hverandre, mens med en gang jeg åpner munnen blir jeg bannet til eller seksualisert, sier Melby. 

Hvilke kommentarer får du flest av? 

– En gjenganger er bitch, whore, at de ønsker å drepe meg, at jeg ikke har noe i spillverden å gjøre ettersom det er en verden for menn. Flere spør om snapchaten min for senere å seksualisere meg. De groveste kommentarene kan godt handle om hvordan de skal prøve å ha sex med meg, forteller Melby. 

77 prosent av kvinnelige gamere oppgir at de har opplevd en eller annen form for trakassering eller diskriminering som følge av at de er kvinner.

Det kommer frem i en global undersøkelse utført av Lenovo.

#Metoo-oppgjør 

Kristine Ask, professor i kjønn og likestilling, sier at hun syns det er trist at det fremdeles fremstilles som noe rart at kvinner gamer. Hun forteller at det er sammensatte årsaker til at kvinner ofte blir seksualisert og snakkes ned til i gamingverden. 

– Alt fra spilldesign til markedsføring til spillpolitikk er med på å gjøre at kvinner fremdeles behandles som “den andre” i enkelte spillmiljø. Den korte forklaringen er at kvinner seksualiseres og trakasseres fordi gaming har vært en mannsbastion der kvinner har blitt sett på som uvanlige eller annerledes, og der kvinners inntog inn i spillkulturen har blitt sett på som en trussel mot gamingens verdier og gleder, sier Ask. 

Hun avslutter med å si at det har vært flere forsøk på #metoo oppgjør i spillverdenen, men at det har vært vanskelig å få til endring.