Skulle omikron føre til nye nedstegninger, vil mange barer gå under. Foto: Thomas Fure

Tredje nedstegning kan bli katastrofal

– Vi har egentlig beregna at vi ikke har råd til å klare oss gjennom en tredje nedstengning, sier daglig leder Martine Kamstad på Cafe Sør.
Torsdag, 2 desember, 2021 - 17:37

Cafe Sør er en populær bar som ligger i Torggata rett ved Youngstorget. Baren er et ikonisk sted hvor oslofolk har sosialisert seg i 20 år.

Nå har baren vært gjennom to tøffe nedstegninger. Daglig leder tør ikke tenke på konsekvensene av en tredje nedstegning med tanke på den nye mutasjonen.

Omikron er påvist i Norge, og et større utbrudd er bekreftet på Frogner. Flere land har allerede stengt grensene, og innført tiltak som vi så sist vinter.


Daglig leder Martine Kamstad Foto: Thomas Fure

– Vi går alle rundt og føler på det. Det er mye usikkerhet rundt hva som skjer nå, spesielt med tanke på at det var rundt denne tiden i fjor vi måtte stenge i et halvt år, sier Kamstad.

Startet midt i kaoset

Kamstad startet som daglig leder rett etter første nedstegning våren 2020. Hennes oppgave ble å holde utestedet i live med sterkt reduserte inntekter og halvert kapasitet.

– Hovedutfordringen var nye tiltak hele tiden. De var i konstant forandring. Det var vanskelig å følge tiltakene og hele tiden gjøre forandringer. Men vi kom oss gjennom det, sier Kamstad.

Om Cafe Sør klarer seg gjennom en tredje nedstegning er Kamstad usikker på, og da tror hun at hun prater for mange i bransjen.

– Akkurat nå så vet jeg ikke, kanskje det hadde gått, men vi har også mye gjeld. En del av gjelden kom fra de to første nedsteningene, som vi fortsatt prøver å ta igjen, sier Kamstad.

Støtteordningene har vært gode


Maria Lobo, Kommunikasjonssjef i Virke. Foto: Pressefoto / Virke

Maria Lobo, kommunikasjonssjef i Virke, sier mye av det samme som Kamstad.

– Utelivsbransjen er blant de som har vært aller hardest rammet av pandemien, og måttet leve med stor usikkerhet i 20 måneder nå, sier Lobo.

Likevel mener hun at støtteordningene har vært gode. Problemet nå er at mange i bransjen fortsatt betaler ned på gjeld, utsatte skatter og avgifter, samtidig som de har tæret på egenkapitalen i 20 måneder.

– Disse virksomhetene er ikke friskmeldt før de har kunnet drive lønnsomt over noe tid igjen, sier Lobo.

Koronapass er mulig løsning

Kamstad har tenkt mye på alternative tiltak. Også på koronapass, som det har vært mye prat om.

– I utgangspunktet var jeg positiv til koronapass, men nå som det blir mer tydelig at vaksinene mister effekt over tid, og selv fullvaksinerte personer både smitter og blir syke selv, er jeg ikke så sikker lenger, sier Kamstad. 

– Jeg vet faktisk ikke hva som kan gjøres for utelivsbransjen, det er en veldig vanskelig situasjon, sier hun.


Det er usikre tider for utelivsbransjen. Foto: Thomas Fure

Følger situasjonen

Lobo forteller at de kommer til å følge situasjonen nøye i ukene og månedene som kommer. Kommer vi gjennom denne vinteren uten de store tiltakene kan dette gå bra.

– Den nye regjeringen har signalisert at de kommer til å følge situasjonen tett og følge opp med nye tiltak dersom det blir nødvendig, men det har ikke vært aktuelt hittil, sier Lobo.

Emneord: