Slik ser de nye avfallsposene ut. Foto: Silje Thoen

Nå bytter avfallsposene farge

Nå får vi et nytt nasjonalt merkesystem for avfall og kildesortering, hvor det er besluttet at blå avfallsposer blir lilla. Men slapp helt av, du kan fint bruke opp de blå posene du har liggende hjemme.
Onsdag, 1 desember, 2021 - 14:34

– På grunn av det nye merkesystemet for avfall og kildesortering, hvor plast er merket med lilla, har vi valgt å bytte posefarge for å harmonere med det nye systemet, sier kommunikasjonsrådgiver Jørgen Bakke Fredriksen fra renovasjons- og gjenvinningsetaten.

Det nye merkesystemet ble innført i 2020. De ulike fargene og symbolene sier noe om hvilken avfallsbeholder du skal kaste matavfall, restavfall, og plastemballasje i. Det at posene blir lilla, skal bidra til å unngå forvirring for brukerne.


Dette er den nye merkeordningen for avfall som vil gjelde fremover. Foto: Silje Thoen

– De lilla posene begynner å dukke opp i butikkene nå frem mot jul, sier Fredriksen.

Fredriksen understreker at dette ikke vil ha noen praktiske konsekvenser for dere der hjemme - som fremdeles skal sortere plastemballasjen på samme måte, og kaste posen i samme beholder.

– De blå posene kan brukes helt til det er tomt, rett og slett. De går ikke ut på dato, så bruk opp de blå før du henter en rull med lilla. Parallelt jobber vi også med å bytte merkingen på avfallsbeholdere hjemme hos folk, avslutter han.