Studenter er bekymret for en ny nedstengning, og uttrykker viktigheten av å kunne være på campus. Foto: Maja Maria Løken

Studenter bekymret for ny nedstengning

Flere studenter ved OsloMet er bekymret for hvordan den nye koronavarianten kan påvirke deres studenthverdag. Journalen tok en prat med studenter ved OsloMet om deres tanker om den nye covidvarianten. 
Onsdag, 1 desember, 2021 - 10:32

Tredjeårsstudent Siri er bekymret for hvordan studiehverdagen vil se ut dersom smittetallene øker igjen. 

— Jeg er bekymret for en eventuell nedstengning. Jeg foretrekker fysisk undervisning, det er nødvendig for at jeg skal lære mest mulig. Kontakten med foreleseren og medstudenter er veldig viktig for meg, og siden jeg går på et praktisk studium, er det spesielt viktig å kunne være på skolen. Uten den samme støtten fra foreleserne og utstyret på skolen, blir ikke studiehverdagen den samme, sier Siri. 

Siri går det siste året på journalistikkutdanningen ved OsloMet, og skal etter planen på en studiereise det kommende året. 

— Det er skummelt å ikke vite hvordan situasjonen kommer til å endre seg. Jeg håper virkelig vi får dra på turen vi har sett fram til så lenge, fortsetter Siri.                                                            


Den nye koronavarianten har ikke blitt funnet i Norge enda, men studentene er bekymret for en ny nedstengning. 
Illustrasjon: CDC

Husker nedstengningen som forferdelig 

Etter en lang nedstengning i fjor var studenter glad for å komme tilbake til campus. Nå er flere studenter redd for at den nye coronavarianten skal ta ifra de det de har fått tilbake. 

— Jeg husker fjordårets nedstenging som forferdelig. Jeg leste mye alene, og hadde vanskelige emner som var utfordrende å løse alene. Jeg er bekymret for en nedstengning igjen, og håper vi kan fortsette å være på campus i tiden fremover, sier farmasistudent Rabia. 

Tror man kommer langt med smitteverntiltak 

Assisterende direktør i helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad opplyser at en nedstenging er usannsynlig, men at studenter må regne med nye tiltak. 

— Det har ikke blitt foreslått noen nedstengningstiltak i den fjerde smittebølgen, men studenter må nok forvente de samme rådene om munnbind på kollektivreiser og i butikker, som alle andre, forteller Nakstad. 


Assisterende direktør i helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, sier en ny nedstengning er usannsynlig, og ber studentene følge smittevernsrutiner. Foto: Finn Oluf Nyquist

Nakstad peker på at flertallet av studenter har vaksinert seg, og at de vil kunne komme langt med det, uten å måtte stenge ned. 

— Siden de aller fleste studenter er vaksinert, er det andre smitteverntiltak som er viktige nå, ikke minst rådet om å være hjemme når man er syk og teste seg. Jeg tror man kommer langt med dette blant vaksinerte studenter. Det at vi må lære oss å leve med koronaviruset betyr at vi må vaksinere oss og følge noen grunnleggende smittevernrutiner for å kunne holde åpent samfunnet og lesesalene. Så lenge studentene bidrar til dette tror jeg det vil gå bra, avslutter Nakstad.