Valle Hovin vrakes som konsertarena: – Oslo blir en mindre attraktiv by

Utendørsarenaen som tidligere har tiltrukket seg popverdenens største profiler skrotes nå som konsertarena. Anders Tangen fra Norske Konsertarranngører mener hovedstaden befinner seg i en problematisk situasjon.
Onsdag, 1 desember, 2021 - 15:17

Beslutningen fant sted på et møte i Oslo bystyres kultur- og utdanningsvalg 17. november. VG meddeler i en artikkel fra 18. november at vedtaket begrunnes gjennom beregninger som viser at banedekket ikke vil tåle belastningen av en storkonsert.

Utbygging på Valle


Anders Tangen fra Norske Konsertarrangører ser på Oslos konsertsituasjon som problematisk. Foto: privat

Anders Tangen fra Norske Konsertarrangører trekker fram utbyggingen av leiligheter som en viktig årsak til utfordringene på Valle. 

– Problematikken rundt Oslos mangel på en større arena for utendørskonserter har vært stor i ganske mange år nå. Utfordringen er tett tilknyttet utbyggingen på Valle, sier Tangen. 

Han mener dette har skapt en problemstilling for de store arrangørene, der de har blitt nødt til å finne en annen arena for Oslo. Tangen nevner Voldsløkka som et alternativ som har blitt tatt i bruk de siste årene, men der foreligger det begrensninger om kun to storkonserter i året, med hensyn til beboerne rundt. 

– Søken etter alternative plasser er vanskelig. Ekebergsletta er stort sett opptatt, og når frognerparken har blitt brukt til arrangementer har det oppstått utfordringer med bymiljøetaten, samt at det har kostet mye, forteller Tangen. 


Utbyggingen av leiligheter på Valle er en årsakene til Oslos konsertproblem, forteller Tangen. Foto: William Sørby

Verdig status

Musikkjournalist Arvid Skancke forteller at Valle Hovin har hatt en lang og verdig status som konsertarena i Norge.

– Her har noen av de aller største artistene spilt, i en tid da slike konserter ikke alltid var en selvfølge, forteller Skancke.

Artistene Skancke sikter til er blant andre Michael Jackson, Pink Floyd, Prince, Paul McCartney og Metallica.

En stor utfordring

– Det er en stor utfordring når hovedstaden ikke lenger har en arena som tiltrekker de store internasjonale “headlinerne”. Byen blir mindre attraktiv av den grunn, sier Tangen. 

Han påpeker at dette ikke bare et kulturelt tap, men også et økonomisk tap for Oslo by. Turistinntekter ved konserter og festivaler er noe Oslo får betraktelig mindre av, grunnet denne utfordrende situasjonen.