Illustrasjonsbilde. Verdens største lampe i drabantbyen Haugenstua i Oslo. Foto: Mari Bækkelund

Vil gi 1000 kroner til alle studenter

På grunn av de høye strømprisene vil Høyre, Venstre og KRF gi ekstra stipend til studenter. Vi har prøvd å ikke bruke så mye strøm til oppvarming den siste måneden, sier student Aissata Bangoura.
Søndag, 5 desember, 2021 - 23:00

Denne høsten har vært preget av høye strømpriser. Prognosene tyder på at strømprisene holder seg høye resten av høsten og vinteren.

— Vi bor tre stykker sammen i en gammel bygård som er dårlig isolert. På grunn av strømprisene har vi prøvd å ikke bruke så mye strøm til oppvarming nå den siste måneden. Derfor har vi hatt det litt kaldt. Det sier Aissata Bangoura, som studerer samfunnsgeografi på Universitetet i Oslo.

Den siste tiden har flere av de politiske partiene kommet med forslag for å hjelpe norske studenter med å betale strømregningen.

— Det hadde vært kjempefint med ekstra støtte, i alle fall her i Oslo. De fleste betaler dyr leie fra før, og er avhengige av å jobbe ved siden av. Det blir enda mer knapt når man må betale for dyr strøm i tillegg, sier Bangoura.

 

Vil gi studenter 1000 kroner hver

Tidligere i høst foreslo MDG, Venstre, SV, Rødt og Frp et “ekstraordinært strømstipend” til fulltidsstudenter, men dette forslaget ble nedstemt i Stortinget.

Høyre, Venstre og KRF mener at noe av overskuddet fra Statskraft kan benyttes for å hjelpe studentene. De vil at elever og studenter som får støtte fra Lånekassen skal få 1000 kroner hver i ekstra stipend, for å kompensere for de høye strømprisene. Det melder VG


Høyre, Venstre og KRF mener at noe av overskuddet fra Statkraft skal brukes til å hjelpe studenter for å betale strømregningen. Foto: Mari Bækkelund

 

Sliter med å betale løpende utgifter

Studentenes helse- og trivselsundersøkelse kan gi en pekepinn på norske studenters økonomi.

Den siste undersøkelsen ble gjennomført i mars i år. Da oppga 6% av norske studenter at de har hatt problemer med å betale løpende utgifter (slik som strøm, mat og bolig) det siste året. 22% svarte at de har hatt problemer med å betale slike utgifter av og til. 

Strømprisene har steget drastisk etter at denne undersøkelsen ble gjennomført. 


Illustrasjonsbilde. Foto: Mari Bækkelund

 

Gode råd om strømsparing

Rådgivningstjenesten Enova Svarer tar imot spørsmål om strømsparing. De gir råd til både privatpersoner og bedrifter, og har mottatt mange telefoner i høst. 

— Vi havnet på 3 139 henvendelser for Enova Svarer i oktober. De akkumulerte tallene viser at trafikken fortsatt ligger 7% under 2020-nivået. Men vi ser at aktiviteten øker gradvis, spesielt siste halvdel av måneden. Det sier Eiliv Flakne, som er pressesjef i Enova. 

Huseiere kan søke Enova om støtte til energitiltak, slik som solfanger, balansert ventilasjon og biokjel. Ettersom mange studenter er leietakere, kan de ikke gjennomføre slike tiltak. Det finnes likevel mange muligheter for å spare strøm, uten at det går utover livskvaliteten.

Vi har pratet med Enovas energirådgivere, og fått deres beste tips til strømsparing for studenter som bor på hybel eller i leid leilighet.

Enovas tips til strømsparing for studenter som bor i leid leilighet eller hybel:

- Sett tetningslister på dører og vinduer. Da mister du ikke så mye varme. 

- Dersom du synes at tetningslister er for dyrt, kan du bruke avispapir mellom sprekkene i dør- og vinduskarmer.

- Vurder om du kan senke temperaturen litt. Å senke temperaturen med én grad kan gjøre forskjell på strømforbruket.

- Vær bevisst på hvor mye varmtvann du bruker. Sparedusj kan senke varmtvannsforbruket ditt. 

- Dersom du ikke har sparedusj på hybelen, er det mulig å kjøpe et nytt dusjhode med sparedusjfunksjon. Dette kan du enkelt montere selv, og bytte tilbake til det originale dusjhodet den dagen du flytter.

- Tenk på hvor høy temperatur du bruker når du vasker tøy. Tøyet skal selvfølgelig bli rent, men ikke vask på høyere temperatur enn du må. Noen maskiner har egne økoprogrammer, som bruker mindre strøm.

Kilde: Rådgivingstjenesten Enova Svarer