

Afghanistan har verdens verste forhold for kristne
Rapporten viser at diskrimineringen og forfølgelsen aldri har vært så høy som i år. Nær 360 millioner kristne blir utsatt for svært høy eller ekstrem forfølgelse og 5898 ble drept for sin tro i 2021. Aller verst er det i Afghanistan.
Faglig leder i Åpne Dører Ole Petter Erlandsen innledet med å fortelle om forholdene for kristne i Afghanistan som har forverret seg etter at Taliban tok makten i fjor. Nord-Korea har toppet listen over de mest kristenfiendtlige landene i 20 år, men nå har Afghanistan tatt over denne plassen.
Erlandsen sier at dette ikke er fordi Nord-Korea har blitt bedre, tvert imot er de på sitt verste noensinne, men fordi forholdene i Afghanistan har blitt så mye verre topper de altså listen.
Av en anonymisert afghansk kvinne får vi høre om lister over kristne som har havnet i Talibans hender. Menneskene på listene blir så jaktet på av Taliban. De anses som forrædere og straffen for dette er døden.
Tre hovedtendenser
Erlandsen trekker frem tre trender i verden som påvirker forfølgelsen av kristne. Den første av disse trendene er jihadisme som er på et alarmerende høyt nivå. Særlig ille er det i Afrika, sør for Sahara. Forskjellige grupper kjemper for islamistiske styresett, også i tradisjonelt kristne områder.
Den andre tendensen er at stadig flere kristne er på flukt. I følge FN er 84 millioner mennesker på flukt verden over. De flykter fra ting som terror, fengsling, etnoreligiøse konflikter og drapstrussler innad i egen familier. Bare i Myanmar anslås det at 220.000 kristne har blitt drevet på flukt. 10% av dem har flyktet ut av landet.
Går særlig utover kvinner
Som flyktninger er kvinnene særlig utsatt. Ofte blir de ofre for seksuell trakassering og utnytting, enten på flukt eller i flyktningleirer. Dette skjer også i leirer drevet av vestlige organisasjoner. Derfor unngår de ofte leirene og går glipp av livsviktig nødhjelp.
Den tredje trenden er at autoritære krefter bruker ny teknologi og pandemitiltak for å kneble Kirken. Pandemien har skapt et globalt klima hvor vi aksepterer økte kontrolltiltak for å hindre smittespredning. Dette brukes av autoritære regimer for å misbruke kristneminoriteter.
I Kina har rundt 3000 kirker som måtte stenge grunnet pandemien ikke fått tillatelse til å åpne igjen. De har brukt internett til å fortsette sitt virke, men fra 1.mars blir det straffbart å uttrykke noe som helst om religion på sosiale medier. Lignende ting skjer i land som Qatar, Malaysia og Algerie.
Ikke alt er negativt
Rapporten trekker også frem et par lysglimt. Pavens besøk i de delene av Irak som har vært verst rammet av IS har oppmuntret kristne til å vurdere å flytte tilbake. En uttalelse fra høyesterett i Iran som sier at det er feil anvendelse av loven å dømme kristne grupper for å ha truet nasjonal sikkerhet skaper også optimisme.
Lanseringen hadde også gjester på talerstolen. Blant dem var nestleder i Venstre Abid Raja. Han understreket viktigheten av rapporten og uttrykte sin bekymring for at denne og andre rapporter viser at religionsfriheten er minkende i store deler av verden. Krf-leder Olaug Bollestad og Asle Toje kommenterte også rapporten.
De ti øverste landene på listen med fjorårets plassering i parentes:
1 Afghanistan (2)
2 North Korea (1)
3 Somalia (3)
4 Libya (4)
5 Yemen (7)
6 Eritrea (6)
7 Nigeria (9)
8 Pakistan (5)
9 Iran (8)
10 India (10)