Ifølge Kripos er det bekymringsverdig mange barn som deler bilder og videoer på sosiale medier. Foto: Ragnhild Ås Harbo

Flere barn publiserer ulovlige videoer

Ifølge en ny rapport fra Kripos, har antall «exposed-brukere» på sosiale medier økt, melder VG. 
Tirsdag, 18 januar, 2022 - 14:36

Kripos melder at stadig flere barn og unge henger ut andre på sosiale medier. De fleste såkalte exposed-brukere er barn under 18 år. Ordet “exposed” betyr i denne sammenhengen å henge ut noen. 

– Ut ifra det vi kan se så har det vært en økning i antall slike kontoer i løpet av 2021, sier Luka Alexander Reeder Vramo i Kripos til VG.

Barn blir preget

Gjennom de lukkede kontoene spres videoer av overgrep, vold og narkotikabruk. Ifølge Kripos, blir barn som blir utsatt for deling av slike bilder og videoer preget på mange måter.  

— Politiet ser at barn som blir utsatt for slik deling, sliter med å gå på skolen eller gjennomføre skolearbeid. De kan oppleve mobbing, å mister venner, få angst og lavt selvbilde. Enkelte utvikler rusproblemer og i ytterste konsekvens kan noen forsøke å ta sitt eget liv, sier Lise Matheson ved Kripos i et intervju med ABC nyheter. 

Bilder blir delt videre 

Til VG sier Vramo at folk må bli klar over at å publisere slike videoer er ulovlig, og at internett gir disse videoene evig levetid. 
— Innholdet som deles har i teorien evig levetid ved at det lages backup-kontoer og at alle som er medlem kan ta skjermbilde eller opptak, sier Vramo.