Her er en av maskinene deltakerne brukte under arrangementet. Foto: Wiktoria Trembasiewicz

Gir klærne nytt liv

Torsdag 20. januar var det "Power Your Wardrobe" - verksted i Bjørvika.
Fredag, 21 januar, 2022 - 10:32

Arrangementet er en del av Mariann Munthes masteroppgave og arrangeres i samarbeid med Deichman bibliotek. Munthe prøver å loggføre hvor mange som tar i bruk nye klær, dersom de får til å endre på ting som lengde, bredde, fasong, og annet. Dessuten brenner hun selv for å vise deltakerne hvor enkelt det kan være å sy om plagg. 

På arrangementet som begynte klokken 12, sitter det igjen fire stykker når Journalen kommer på besøk. To av dem syr om på buksene sine, den ene buksa har vært for lang og den andre for trang. Munthe veileder deltakerne mens de gjør om på klesplaggene. 

 


Mariann Munthe. Foto: Wiktoria Trembasiewicz

– De fleste kommenterer at det er lettere enn de trodde å sy klær, sier Munthe

De sier også at det tar lengre tid enn de trodde, legger hun til og smiler.

Munthe forteller at definisjonen av bærekraftige klær er veldig omdiskutert.  Hva som er bærekraftig bruk av klær, om det er kjøp av bruktklær eller resirkulering av fibrene i stoffene er man ikke enige om, sier hun.  

– Men de er enige om at dersom man bruker klærne man har, og vasker dem uten kjemikalier, vil det være mest bærekraftig, konkluderer hun. 

I lys av dagens klesindustri og miljøsituasjon er bærekraftig klesbruk et viktig tema. Med kleshauger som former fjell i Atacama ørkenen på dagsorden i mediene, blir noen mer bevisste på eget og ikke minst butikkenes forbruk.

På spørsmål om hva hun håper å få ut av arrangementet svarer munte slik. 

– Det har en effekt, folk vil komme tilbake, mange opplever mestring i å skape nye brukbære klesplag, sier hun. 

Folkeverkstedet på Bjørvika er fylt med symaskiner, overlocker, stoffprintere og til og med 3D-printere. Her kan deltakerne på arrangementet bli kreative.  Det henges også opp tidligere verk fra verkstedet på utstilling, til inspirasjon for deltakerne på arrangementet. Det er blant annet tskjorter med print og hadlenett.

Munthe skal også delta i et stort webinar i februar. Det heter fix it og der skal hun snakke om å fikse klær for å ikke kaste dem.


Folkeverkstedet på Deichman Bjørvika Foto: Wiktoria Trembasiewicz


T-skjorter og handlenett med print til inspirasjon for deltakere Foto: Wiktoria Trembasiewicz