Vulkanutbruddet i stillehavet førte til en enorm askesky. Illustrasjonsfoto: Carlos Reusser(CC0 1.0.)

Sender overvåkningsfly til Tonga

Vulkanutbruddet på lørdag førte til en tsunami som traff stillehavsøyen Tonga. Først mandag kunne Australia og New Zealand sende overvåkningsfly over øyen.
Tirsdag, 18 januar, 2022 - 11:41

Lørdag ble det rapportert om et utbrudd i vulkanen Honga Tonga Hunga Ha´apai i Stillehavet. Et tykt askelag har lagt seg over stillehavsøyen Tonga, som lenge har hindret kommunikasjon med omverdenen. 

New Zealands statsminister Jacinda Ardern melder at de har kontakt med hovedstaden Nuku´alofa over satelittelefon. Kommunikasjon med kystbyene mangler fremdeles, skriver The Guardian. Mandag fløy Australia og New Zealand for første gang ut med overvåkningsfly for å vurdere sitasjonen langs kysten.

Mangler rent drikkevann

Det forurensede drikkevannet skaper en stor trussel for beboerne. Røde Kors melder at omtret 80.000 mennesker er rammet, skriver TV2

– Vi vet at det er stort behov for rent vann, sier New Zealands statsminister Jacinda Ardern. 

Ifølge BBC er det enda ingen som er bekreftet døde etter tsunamien. De første rapportene fra stillehavsøyen tydet på at vannskadene ikke var store, men australsk politi, som har besøkt strendene, sier at det er betydelige skader med «hus kastet rundt». 

Videoer på sosiale medier

Beboerne var noen av de første som dokumenterte tsunamien som kom inn på Tonga.