I kveld skal Riksscener ha sesongåpning, og på programmet står Benedicte Maurseth. Foto: Anna Torre.

Sesongåpning for Riksscenen

I dag åpner dørene på Riksscenen opp for en ny sesong, og de ansatte ønsker å skape en trygg opplevelse for publikum.
Fredag, 21 januar, 2022 - 16:09

Riksscenen ligger i Schous Kulturbryggeri og presenterer folkemusikk og folkedans fra hele verden. Fremover har de et fullt program og ser frem til en spennende og bra sesong, til tross for koronapandemien.

Trygg publikumsopplevelse


Fredrik Falch foran hovedscenen. Foto: Anna Torre.

Fredrik Falch, informasjonsleder ved Riksscenen, forteller at mye av forarbeidet før åpningen har gått ut på å få på plass alle tiltak. Han forklarer videre at de hadde høye besøkstall i høst, til tross for at det var en pandemi:

– Vi solgte ut flere konserter i høst, selv om det var strenge koronatiltak. Hos oss blir publikum tatt godt hånd om helt fra de kommer inn døren, og det viktigste for oss er å skape en trygg opplevese for publikum.

De ansatte ved Riksscenen vil at publikum skal ha mest mulig fokus på konserten de ser på, og tenke minst mulig på korona.

– Vi vil ikke at publikum skal sitte og tenke på om de er for nærme de ved siden av seg, men heller fokusere på de fantastiske opptredene vi har. Derfor er det så viktig for oss å følge tiltakene som er satt, understreker Falch.


Ved hovedscenen er stolene til kveldens publikum satt opp med god avstand. Foto: Anna Torre.

Ny form for høflighet

– Folk har blitt flinke til å ta å ta hensyn, og vi ser ikke lenger spisse albuer for å komme først i køen. Det er som om det har falt en pandemihøflighet over publikum, sier Falch.

Videre sier han at han syntes det er fint å se, nå som de har såpass strenge tiltak å følge. Men han håper at denne formen for høffelighet forsvinner når samfunnet åpnes igjen.

– Etter pandeimen vil nok publikum fortsatt ta litt avstand fra hverandre, for det er jo det de er vandt til og det har nesten blitt en refleks for mange. Men jeg håper folk glemmer det fort, og at man kan stå tett sammen igjen snart, forklarer Flach.

Opptredener fra hele verden

– Riksscenenen har pleid å ha opptredener fra både norske og internasjonale folkemusikere. Dette byr jo på litt utfordringer nå, sier Flach.

Han forteller videre at han håper de har mulighet til å huse artister fra alle verdens hjørner etter hvert som både Norge og andre land åpner opp mer.

Strømmet konserter under pandemien

Falch forteller at Riksscenen aldri har vært helt nedstengt. Idet samfunnet stengte ned i mars 2020, var de raskt i gang med digitale konserter.

– Dette tilbudet er noe vi fortsatt benytter oss av selv om vi kan ha fysiske konserter igjen. Dette gjør vi slik at alle som vil kan få med seg konsertene vi har, uansett hvor du befinner deg, sier han.