Langrennsesset Vilde Nilsen tok storeslem på verdens første Para-VM i snøsport. Foto: Geir Owe Fredheim/ Idrettsforbundet (CC BY-NC 2.0 Flickr)
Para-VM 2022

Sprintgull på hjemmebane

Vilde Nilsen var suveren på oppløpet og sikret sitt andre VM-gull på Lillehammer.
Mandag, 24 januar, 2022 - 11:02

21 år gamle Vilde Nilsen knuste all motstand, og var alene på oppløpet da hun tok sitt andre gull under lørdagens klassiske sprint i Para-VM i snøsport på Lillehammer. 

– Dette er en lykkerus jeg ikke har kjent på på lenge, sa langrennsløperen til NRK. 

Overlegen

Tidligere i mesterskapet tok Nilsen et overlegent gull på åpningsdistansen 10 kilometer klassisk, og sølv i 15 kilometer fri. Lørdagens gull ble hennes tredje medalje totalt i mesterskapet. Nilsen gikk i mål foran Sydney Peterson fra USA og Liudmyla Liashenko fra Ukraina. 

– Dette gullet smakte nesten bedre enn det på 10-kilometeren. Det var virkelig deilig å dra det i land, sa Nilsen til NRK i målområdet. 


Vilde Nilsen jublet like høyt som etter sprintsølvet i Paralympics i Peong Chang i 2018. Foto: Geir Owe Fredheim / Idrettsforbundet (CC BY-NC 2.0 Flickr)

Fornøyd trener

Landslagstrener for para-langrennsutøverne Magnus Evenby roser Nilsens prestasjon. 

– Vilde leverte et taktisk og teknisk godt løp. En solid gjennomføring, sa Evenby til Journalen. 

– Dette er en distanse hun vanligvis er veldig god i, og det er godt å få bekreftet at det fortsatt er sånn. Hun var rett og slett overlegen, sa han. 

Nervøs før start

Etter sølvet i 15 kilometer fristil gikk Nilsen i tenkeboksen. 

– Jeg sov ekstremt dårlig den natta etter at jeg tok sølv. Jeg tenkte på alt jeg kunne gjort annerledes for å kunne tatt gullet. Jeg var nødt til å legge fra meg de tankene og fokusere fullt og helt på sprinten, sa langrennsstjerna. 

Hun takker støtteapparatet og stemningen i laget for seieren på lørdag. 

– Jeg bygget meg opp mentalt ved å omgi meg med mennesker jeg er glad i, og laget ikke minst. Vi har bygd opp en skikkelig god lagstemning. Det har vært upåklagelig, sa Nilsen til NRK.


Vilde Nilsen går for gull i Paralympics i Beijing i mars i år. Her fra en av øvelsene i Peong Chang i 2018. Foto: Geir Owe Fredheim / Idrettsforbundet (CC BY-NC 2.0 Flickr)

God oppladning til Paralympics

Landslagstrener Magnus Evenby beskriver sprintseieren som den perfekte oppladningen til Paralympics i Beijing i mars. 

– Det store målet for sesongen er gull i Paralympics i Kina. Nå gjelder det å være så godt forberedt som overhodet mulig før vi reiser. Sprintseieren er derfor betryggende for oss nå, sa landslagstreneren til Journalen. 

Vilde Nilsen har tidligere et sølv fra klassisk sprint i Paralympics i Peong Chang i 2018. 

Sjelden bindevevssykdom

Da Vilde var åtte år gammel ble hun rammet av en sjelden bindevevssykdom i venstre ben. Sykdommen angrep hud, musker og vev i en femårs periode. Dette har gitt varig påvirkning av styrke og balanse i venstre side av kroppen. 

“Jeg er frisk nå, men har fått en skade i min venstre side som gjør at jeg har nedsatt bevegelighet i ledd, har mindre muskelmasse og utviklet beinlengdeforskjell”, skrev langrennsløperen på Norges skiforbund sine nettsider


Vilde Nilsen på vei mot mål i Paralympics i Peong Chang i 2018. Foto: Geir Owe Fredheim / Idrettsforbundet (CC BY-NC 2.0 Flickr)

Veldig lettet

Sprintesset uttrykte stor glede etter målgangen lørdag. 

– Det var fantastisk å ikke ha noen ved siden av seg på oppløpet, og bare kunne cruise inn foran hele støtteapparatet og den norske heiagjengen, sa hun til NRK.

– Jeg er veldig lettet over å ha tatt to gull og ett sølv. Jeg må innrømme at jeg hadde tenkt at det var mulig å ta tre gull, men jeg turte ikke å si det høyt. To gull var i allefall det jeg hadde håpet på. Det er veldig deilig å innfri, og jeg er veldig stolt av meg selv, sa Nilsen. 

Hun beskriver seieren som en stor motivasjon foran sesongens mål om Paralympics-gull. Hun går sin første øvelse i Kina 7. mars. 

OPPDATERING:

Under søndagens stafett tok Norge sølv i mixedstafett på Lillehammer. Laget besto av Kjartan Haugen, Vilde Nilsen, Trygve Larsen og Thomas Oxaal. Dermed reiser Nilsen fra Para-VM med fire medaljer totalt.