Sverige fjerner i dag sine testkrav for innreise, og en trenger nå vaksinepass for å komme inn i landet. Foto: Diverse Stock photos (CC BY-NC 2.0 Flickr)

Sverige fjerner testkrav ved innreise

Fra 21. januar må nordmenn vise koronapass for å komme inn i Sverige.
Fredag, 21 januar, 2022 - 14:28

Svenske myndigheter annonserte tirsdag at de endrer kravene for dem som vil inn i Sverige

– Det er viktig at de som reiser setter seg inn i de smittevernstiltakene og reglene som gjelder i det landet de reiser til, og følger dem, sier Frode Forland ved folkehelseinstituttet.

Kvier seg for grensehandel

Caroline Davan har bodd i nærheten av grensen hele livet. Før pandemien reiste hun stadig til nabolandet, ofte for å grensehandle. 

– Jeg pleier blant annet å kjøpe mat for en billigere penge. Det har vært veldig hensiktsmessig å dra til Sverige for å handle, men slik situasjonen er i dag er det bekymringsverdig dersom alt for mange reiser på en gang uten at smittetallene kan spores, sier Davan. 


Selvtest slipper du nå ved grensehandel. Foto: Diverse Stock Photos (CC BY-NC 2.0 Flickr)

Smitteopphav ikke lenger like viktig

– Med en såpass smittsom og samtidig mindre alvorlig virusvariant som vi har nå, har det begrenset betydning hvor smitten opprinnelig kom fra. Det som derimot har betydning, for å unngå at for mange smittes samtidig, er at man ikke smitter videre. Hvis man har symptomer bør man isolere seg og teste seg, sier Forland og legger til:

– Hvis man har en positiv PCR-test, skal man gå i isolasjon og nærkontakter skal varsles for å unngå smittespredning,  

Davan er tvilende til hvordan det vil gå etter at testkravet er fjernet. 

– Jeg er litt bekymret for at det ikke lenger skal være kontroll på hvor smitten kommer fra, og at smittetallene skal øke. Men dersom det går bra og det føles trygt, gleder jeg meg til å kunne dra på grensehandel igjen, sier hun. 

Forland sier at folkehelseinstituttet vurderer risikoen ved å fjerne testkravene, og vil gi regjeringen råd basert på disse vurderingene.