Dagens selvtester er designet for å brukes i nesa, og FHI anbefaler derfor å bare bruke testene på denne måten. Nå kan allikevel dette forandres. Foto: Diverse Stock Photos (CC BY-NC 2.0)

Testing i halsen kan være bedre

Omikronvarianten starter internasjonal debatt om hvordan koronatester skal gjennomføres. FHI undersøker.
Tirsdag, 18 januar, 2022 - 14:23

Både hurtigtester og selvtester brukes i store mengder for å komme seg ut av karantene. Anbefalingene fra Folkehelseinstituttet (FHI) sier fortsatt at testene bør bli tatt i nesa, men dette kan forandre seg.

Omikronvarianten vekker debatt

VG skriver at det blir meldt inn historier om at testene viser negativt resultat i nesa, men positivt resultat i halsen. Det var først etter at omikronvarianten kom frem, at disse historiene ble mer frekvente. 

NRK skrev på lørdag om Guro Tangen, som er et klart eksempel på dette.

En internasjonal debatt er pågående, og en sørafrikansk studie har allerede konkludert med at tester i halsen er mer effektive for å oppdage omikronvarianten. Studien er ikke fagfellevurdert.

Avdelingsdirektør fra FHI, Line Vold, melder derfor til VG at det er for tidlig å si hva som er mest effektivt.  

Luftveisinfeksjonsekspert dr. Donald Milton fra universitetet i Maryland sier til New York Times at viruset oppstår først i halsen, ikke i nesa. Han stiller derfor spørsmål ved metoden vi bruker i dag.

– Vi trenger mer data før vi kan konkludere med hva som er best. Når vi får en tydeligere konklusjon, kan vi kanskje gi nye råd. Det må vi se på, om det kan gi grunnlag for det, sier Line Vold til VG.