Det ble samtale på Extinction Rebellions arrangement, til tross for lavt oppmøte. Foto: Eirik Gogstad

Vil engasjere folk

Torsdag holdt Extinction Rebellion årets første foredrag på Deichman i Bjørvika. Kun én person dukket opp.
Fredag, 21 januar, 2022 - 10:56

Til tross for flere interesserte på Facebook-arrangementet var det bare foredragsholderen og en annen som dukket opp til foredraget. Arrangøren mistenker at det blant annet skyldes uheldig tidspunkt og at det ennå er koronarestriksjoner.

– Det viser hvor vanskelig det er å engasjere folk i klimakampen. Det kan skyldes at Norge er en stat som tjener såpass godt på olje, sier Martin Tvedten, foredragsholder og mediekoordinator i Extinction Rebellion.


Martin Tvedten er fast foredragsholder i Extinction Rebellion. Foto: Eirik Gogstad

Risikerer å arresteres

Extinction Rebellion er en internasjonal borgerrettighetsbevegelse som kjemper for en levelig klode. De har avdelinger i 86 land, og i Norge er det over 2000 medlemmer.

– Vi jobber for å bevare liv og økosystem, og videre sivilisasjonen, forklarer Tvedten.

Noe av det som skiller Extinction Rebellion fra andre miljøaktivistgrupper er bruken av sivil ulydighet i bybildet. Mange forbinder bevegelsen med bilder av folk som sperrer gater og ofte blir arrestert.

– Konsekvensene av å sperre en vei, og å potensielt bli arrestert, er utrolig mye mindre enn konsekvensene av naturødeleggelsen makthaverne driver med i dag, sier Tvedten.

Tvedten har ikke selv blitt arrestert, men ser ikke bort ifra at det kan skje ved neste demonstrasjon.


Karoline Bjørnaali setter pris på at Extinction Rebellion er en bevegelse som gir rom for at folk har ulike meninger. Foto: Eirik Gogstad

Vil ha oppmerksomhet

Målet til Extinction Rebellion er å skape massemobilisering gjennom presseoppmerksomhet. Tvedten forklarer at bevegelsen ideelt sett vil skape en tap-tap-situasjon for staten.

– Hvis de arresterer oss får vi sympati og oppmerksomhet i pressen, hvis de lar oss holde på med sivil ulydighet blir de skadet økonomisk.

Det er mange forskjellige folk som er med i bevegelsen. Ifølge Tvedten er det lettere å overbevise folk når de ser at helt vanlige folk gjør drastiske ting.

– Hvis en småbarnsmor setter seg i gata så må det være en god grunn til det, sier han.


Karoline Bjørnaali forteller at Extinction Rebellion har som hovedmål å påvirke de store maktene. Foto: Eirik Gogstad

Følte på håpløshet

Den eneste som kom på foredraget var Karoline Bjørnaali. Hun er i en arbeidsgruppe i Extinction Rebellion som jobber med naturtap.

– Det er mye fokus på forurensning og oljeboring, så vi i naturtapgruppa jobber for å også belyse ødeleggelsen av naturmangfoldet, sier Bjørnaali.

Bjørnaali forteller at det var vanskelig å sitte stille og se på at tilstanden i verden ble verre og verre. Hun ble med i Extinction Rebellion for å gjøre noe med dette.

– Jeg måtte gjøre noe med den følelsen av håpløshet jeg hadde, og i Extinction Rebellion får jeg gjort det.

Om hun vil la seg arrestere i en demonstrasjon er Bjørnaali foreløpig usikker på.

– Jeg må nok varmes litt opp først, jeg har bare vært med i et halvt år. Heldigvis er det ingen som presser noen til å gjøre noe de er ukomfortable med, sier hun.