Vil engasjere folk

Torsdag holdt Extinction Rebellion årets første foredrag på Deichman i Bjørvika. Kun én person dukket opp.

Martin Tvedten sitter i et foredragsrom på Deichman Bjørvika og prater med Karoline Bjørnaali
Det ble samtale på Extinction rebellions arrangement, til tross for lavt oppmøte.

Til tross for flere interesserte på Facebook-arrangementet var det bare foredragsholderen og en annen som dukket opp til foredraget. Arrangøren mistenker at det blant annet skyldes uheldig tidspunkt og at det ennå er koronarestriksjoner.

– Det viser hvor vanskelig det er å engasjere folk i klimakampen. Det kan skyldes at Norge er en stat som tjener såpass godt på olje, sier Martin Tvedten, foredragsholder og mediekoordinator i Extinction Rebellion.

Portrett av Martin Tvedten
Martin Tvedten er fast foredragsholder i Extinction Rebellion. Foto: Eirik Gogstad

Risikerer å arresteres

Extinction Rebellion er en internasjonal borgerrettighetsbevegelse som kjemper for en levelig klode. De har avdelinger i 86 land, og i Norge er det over 2000 medlemmer.

– Vi jobber for å bevare liv og økosystem, og videre sivilisasjonen, forklarer Tvedten.

Noe av det som skiller Extinction Rebellion fra andre miljøaktivistgrupper er bruken av sivil ulydighet i bybildet. Mange forbinder bevegelsen med bilder av folk som sperrer gater og ofte blir arrestert.

– Konsekvensene av å sperre en vei, og å potensielt bli arrestert, er utrolig mye mindre enn konsekvensene av naturødeleggelsen makthaverne driver med i dag, sier Tvedten.

Tvedten har ikke selv blitt arrestert, men ser ikke bort ifra at det kan skje ved neste demonstrasjon.

Martin Tvedten sitter i et foredragsrom på Deichman Bjørvika og prater med Karoline Bjørnaali
Karoline Bjørnaali setter pris på at Extinction Rebellion er en bevegelse som gir rom for at folk har ulike meninger. Foto: Eirik Gogstad

Vil ha oppmerksomhet

Målet til Extinction Rebellion er å skape massemobilisering gjennom presseoppmerksomhet. Tvedten forklarer at bevegelsen ideelt sett vil skape en tap-tap-situasjon for staten.

– Hvis de arresterer oss får vi sympati og oppmerksomhet i pressen, hvis de lar oss holde på med sivil ulydighet blir de skadet økonomisk.

Det er mange forskjellige folk som er med i bevegelsen. Ifølge Tvedten er det lettere å overbevise folk når de ser at helt vanlige folk gjør drastiske ting.

– Hvis en småbarnsmor setter seg i gata så må det være en god grunn til det, sier han.

Portrett av Karoline Bjørnaali
Karoline Bjørnaali forteller at Extinction Rebellion har som hovedmål å påvirke de store maktene. Foto: Eirik Gogstad

Følte på håpløshet

Den eneste som kom på foredraget var Karoline Bjørnaali. Hun er i en arbeidsgruppe i Extinction Rebellion som jobber med naturtap.

– Det er mye fokus på forurensning og oljeboring, så vi i naturtapgruppa jobber for å også belyse ødeleggelsen av naturmangfoldet, sier Bjørnaali.

Bjørnaali forteller at det var vanskelig å sitte stille og se på at tilstanden i verden ble verre og verre. Hun ble med i Extinction Rebellion for å gjøre noe med dette.

– Jeg måtte gjøre noe med den følelsen av håpløshet jeg hadde, og i Extinction Rebellion får jeg gjort det.

Om hun vil la seg arrestere i en demonstrasjon er Bjørnaali foreløpig usikker på.

– Jeg må nok varmes litt opp først, jeg har bare vært med i et halvt år. Heldigvis er det ingen som presser noen til å gjøre noe de er ukomfortable med, sier hun.