Mille og Emilie har kommet i mål og får hilse på maskotene. Foto: Amanda Vennemo

Barna tilbake i Holmenkollen

Etter to annerledesår var tusenvis av barn samlet for Barnas Holmenkolldag søndag 13. februar.
Tirsdag, 15 februar, 2022 - 15:24


Hjemme hos Mille og Ulrik snakker de spent om dagen. Foto: Marlene Haagensen 

– Ulrik er veldig glad i å ta av og på skiene sine! Plutselig finner han på å gjøre det midt i løypa, ler Gabrielle, moren til Ulrik. 

– Det må du ikke gjøre i dag, fortsetter hun.

Det er tidlig søndag morgen, og i Holmenkollen nasjonalanlegg begynner plassen å fylle seg opp med barnefamilier som skal delta på Barnas Holmenkolldag. Dette er en festdag for skigleden arrangert av Skiforeningen. Siden 1973 har de invitert til skilek, mat og musikk i de samme løypene som Northug, Klæbo og Bjørgen har gått. Men i 2020 ble arrangementet avlyst og i fjor ble det oppfordret til en alternativ løsning. I to år har festdagen måttet vike for pandemi og restriksjoner, men i år fikk skiforeningen klarsignal til å arrangere som normalt. 

 


2700 barn deltok på skifesten. Foto: Amanda Vennemo

Høytidelig åpningsseremoni

Klokka er litt over 10 og blikkene i i “Kollen” beveger seg mot en gjeng som masjerer inn på plassen. Lyden av trommeslagene trekker oppmerksomheten mot de uniformskledde. Hans Majestet Kongens Garde (Garden) skal holde åpningsseremonien. Dette er én av Gardens oppgaver denne dagen. 


Hans Majestet Kongens Garde fremfører “Holmenkollmarsj” av Allan Johanson Foto: Amanda Vennemo

Etter åpningsseremonien går alle til hver sin løype. Barna kan velge mellom fire løyper med ulik lengde og vanskelighetsgrad. I harepusløypa står Ulrik (2) klar for å gjennomføre sin runde på 350 meter. Mamma, Gabrielle Juell, følger han gjennom løypa. 


Ulrik får hjelp til å ta på seg skiene i dag, selv om han egentlig “klarer selv”. Foto: Amanda Vennemo  


Mille før start Foto: Amanda Vennemo 

Storesøsteren til Ulrik, Mille (5), skal gå elgeløypa. Skiene glir forsiktig frem og tilbake i skisporet og øynene er rettet mot mannen med det norske flagget.

- Ooog start, sier han. Han vifter med det norske flagget og Mille ser at venninnen sin flytter skiene over startstreken. Nå er det Mille sin tur. Hun biter på skistaven i det hun går forbi mannen med flagget. Løypa starter med en slak oppoverbakke ut av stadion og snor seg opp bak VM-knollen. Etter drøye to kilometer kommer barna susende ned bakken og inn mot mål. Blandt dem er Mille, rød i kinnene og full av iver. Det er tydelig at arrangementet var etterlengtet etter to annerledesår. 

Årets fineste dag


Espen Jonhaugen. Foto: Amanda Vennemo 

Nede på plassen går det en mann med rød jakke med skiforeningen-logo. Han heter Espen Jonhaugen og er fungerende generalsekretær i Skiforeningen. På grunn av pandemien ble det planlagt at rennet skulle organiseres i tre ulike puljer. Jonhaugen ser likevel positivt på tiltaket.

- Jeg får jo sette igang dagen hele tre ganger, smiler han. 

Jonhaugen er glad for at arrangementet endelig kan sette i gang igjen. Han ønsker blant annet ordføreren og kulturministeren velkommen til skidagen.


Marianne Borgen tok selv med barna sine på Holmenkolldagen da de var små. Foto: Amanda Vennemo 

– Dette er kanskje den viktigste og fineste dagen i løpet av året for Skiforeningen. Spesielt i år, siden det er to år siden vi fikk arrangert sist. Det er sånn verden har vært og da kjennes det enda finere i dag enn noen gang, forteller Jonhaugen. 

Ordføreren i Oslo, Marianne Borgen, stiller som frivillig på dagen. Hun har vært med på dette siden hun ble ordfører i 2015. 

– I år er det frivillighetens år og dette arrangementet her, i likhet med mange andre arrangementer i vår by, ville aldri blitt noe av uten de frivillige. Frivilligheten kan også hylles litt på en dag som dette, forteller Borgen. 

Gardistene deler ut premiesekkene


I mål fikk barna premie Foto: Amanda Vennemo 

I mål strekker Ulrik begge armene ut til siden, klar for å ta på sekken sånn som han pleier. Men idag er det verken mamma eller pappa som skal ta på sekken. Det er en gardist. De har nemlig flere oppgaver enn å delta på åpningsserimonien. Gardistene har hovedansvar for å dele ut årets premiesekker ved målgang. Flere barn smilte bredt da sekkene ble satt på dem. 

Amanda Hugdal Meszansky fra Garden er en av premieutdelerne for dagen. 

– Vi er her for å feire Barnas Holmenkolldag, spille litt fanfarer og signaler, underholde og for å dele ut premier til alle barna, forklarer Meszansky.

– Det er viktig for oss å bidra til lokalmiljøet, vi holder jo til rett nedi gaten her, avslutter hun. Hun går for å gjøre seg klar til å spille “Holmenkollmarsjen” for andre gang. En ny pulje med barnefamilier er på vei inn på stadioen, klare for å feire skigleden. 


Elgen er en av maskotene. Han representerer den lengste løypa. Foto: Amanda Vennemo

Fyller 50 neste år

Neste år har Barnas Holmenkolldag 50-årsjubileum. Hvordan de skal feire er enda litt usikkert, så de skal bruke det neste året på å planlegge jubileumet. Noe er de likevel helt sikre på: 

– Det vi er helt sikre på er at det skal vi markere, sier Jonhaugen. 

– Dette er åpenbart et arrangement som vi skal ha i 50 år til!

Espen Jonhaugen

 

Trykk på videoen for å se noen morsomme innslag fra dagen:

Bildeserie fra dagen: