Utenriksminister Anniken Huitfeldt taler foran fremmøtte UiO-studenter. Foto: Kristina Krogh

Bekymret for Ukraina-situasjonen

Den tilspissede Ukraina-Russland-situasjonen vekker både interesse og bekymring blant studenter.
Onsdag, 16 februar, 2022 - 12:01

– Jeg kjenner at jeg er veldig spent og urolig for situasjonen. For som Anniken Huitfeldt sa avslutningsvis, så er det vanskelig å stå i en samtid og vite hvilken vei historien skal ta, sier Ola H. B. Pederse, student i samfunnsøkonomi.

Han var én av flere studenter som benyttet muligheten til å stille spørsmål om Ukraina-situasjonen da utenriksminister Anniken Huitfeldt holdt foredrag om temaet ved Universitetet i Oslo tirsdag. 

For det viser seg at Ukraina-situasjonen ikke bare er en tematikk som er av stor diplomatisk og internasjonal betydning. Temaet engasjerer også studentene. 

Spurte utenriksministeren 

Pedersen stilte spørsmålet “Hva ser du på som de største truslene for at dette kan eskalere?”, og relaterte det til hvor skremmende det er å tenke på morgendagen når Ukrainas president har uttalt at de forbereder seg på en invasjon, og hvor USA sier det samme. Det er blitt sagt at hvis så skjer, så vil Vesten reagere med store sanksjoner.

– Man vet ikke når ting skal skje og når ting begynner å eskalere. Heller ikke når eller hva som kan være et startskudd. Kanskje er det slik at når man ser tilbake på noe som skjedde for et par måneder siden, så var det akkurat dette som var startskuddet, sier Pedersen.

– Russland står på trappene, det kommer rapporter om en mulig invasjon. Vi hører at situasjonen har eskalert til et ganske høyt nivå. Dette går opp for oss som lever i den samme verdenen. Derfor bekymrer vi oss, og vi følger med, fortsetter han. 


UiO-student, Ola H. B. Pedersen, er urolig for den pågående situasjonen på grensen mellom Ukraina og Russland. Foto: Kristina Krogh 

Anniken Huitfeldt understreket i sitt svar viktigheten av å føre avdempet ordbruk, hvordan vi kan bidra til å få til en diplomatisk løsning.  

– Ikke bidra med aggressiv retorikk. Samtidig må vi gjøre det klart at en eventuell invasjon vil ha store politiske og økonomiske konsekvenser. Det er viktig for oss å opptre samlet sammen med andre allierte, sier hun. 

Viktig at man følger med 

Pedersen var fornøyd med foredraget.

– Opplevde du at utenriksministeren svarte på spørsmålet ditt? 

– Jeg registrerte at hun svarte at “dette er noe man burde diskutere på Blindern” som et svar på et annet spørsmål, og det var nok litt det hun formidlet her også. Hun har jo en viktig rolle innenfor det internasjonale diplomatiet, og da svarer hun med at man må bidra på riktig måte, med god dialog og riktig ordbruk, sier Pedersen. 

– Derfor er det vår oppgave å svare på spørsmålet, forestille oss ulike scenarioer og forberede oss på det. Den største feilen vi kan gjøre er å ikke ta det seriøst ved å stå på siden og vente på hva som skjer. Vi må bruke tiden på å analysere ulike scenarioer der situasjonen eskalerer, prøve å forstå hva som er sannsynlig eller hvordan vi kan forberede oss. Det er viktig at dette ikke fører til passivitet, avslutter han. 

Emneord: 
Tags: